Kuchnia śródziemnomorska, w tym grecka, jest jedną z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych diet na świecie. Bogactwo smaków i ważnych składników odżywczych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Na jakie produkty warto zwrócić uwagę?
Ten rodzaj oliwy jest nazywany "zielonym złotem" Grecji. Nie dzieje się tak bez przyczyny. Oliwa z oliwek zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed chorobami serca. Mała ciekawostka - Grecy zbierają również same liście z drzewa oliwnego, które następnie suszą, aby przygotować z nich pyszną herbatę. Napar obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom cukru.
Suszone figi są bogate w naturalny błonnik, dzięki czemu wspomagają kontrolę wagi, powodując uczucie sytości. Owoce te pomagają również regulować ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na mięśnie, dzięki wysokiej zawartości potasu. Figi zawierają również dużo magnezu, ważnego składnia dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu i kości.
Te słodkie, suszone winogrona można spożywać samodzielnie lub stosować je w wielu różnych przepisach. Rodzynki chronią organizm przed nadciśnieniem, a także dodają słodkiego akcentu do diety pacjentów z cukrzycą, nie podnosząc przy tym poziomu cukru we krwi.
Świetna informacja dla kawoszy - ich ulubiony napój przygotowany według greckiej receptury został zaliczony do superfoodsów. Wszystko dzięki badaniom przeprowadzonym na małej wyspie Ikarii. Jej mieszkańcy słyną ze swojej długowieczności na całym świecie. Okazało się, że w ich diecie od pokoleń gości właśnie kawa. Regularne picie filiżanki naparu dostarcza do ciała cenne przeciwutleniacze, korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy. Kawę w Grecji przygotowuje się głównie z ziaren arabiki.