Pięć porcji warzyw i owoców dziennie ma nam dostarczyć właściwej ilości witamin i minerałów. Często zdarza się jednak, że nie udaje nam się osiągnąć takiego wyniku albo w kółko sięgamy po te same produkty. Jak się zmieni nasz metabolizm, jeśli odważymy się przeprowadzić niniejszy eksperyment?
O tym, czy rzeczywiście jest wykonalne zjadanie 30 różnych gatunków produktów roślinnych przekonała się Chloe Grey współpracująca z magazynem "Stylist". Jak sama przyznała, na co dzień spokojnie jej się udawało osiągnąć pięć zalecanych porcji. Czy jednak nie będzie problemów z różnorodnością produktów? Po siedmiu dniach Chloe miała pewne przemyślenia.
Porcja 30 różnych gatunków nie sprawiła testerce większych trudności - mogła dzięki temu nieco poimprowizować w kuchni przy kolejnych posiłkach. Na rynku spokojnie znajdziemy potrzebne produkty. Ważne aby pamiętać, że źródła roślinne to nie tylko świeże warzywa i owoce, lecz także orzechy, produkty powstające z ziaren, świeże zioła i przyprawy.
Osoby, które nie są przyzwyczajone do większej ilości tego składnika na początku mogą odczuwać dyskomfort. Dlatego zwiększanie produktów z błonnikiem powinno następować stopniowo. Jednakże błonnik poprawia i przyspiesza przemianę materii, co wiąże się z szybszym spalaniem zbędnych kalorii podczas aktywności fizycznej.
Utrzymanie wyzwania sprawiło, że Chloe zwróciła uwagę na inne produkty w sklepie, niż zazwyczaj. Trochę odmiany w jadłospisie nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Próbowanie nowych smaków sprawia, że jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością.
Badania opublikowane w artykule z 2014 roku przez University College London sugerują, że spożywanie siedmiu porcji różnych produktów roślinnych dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu raka i chorób serca. Krótko mówiąc, im więcej w naszej diecie warzyw i owoców, tym lepiej. Dr Tim Spector z brytyjskiego projektu Gut odegrał kluczową rolę w potwierdzeniu tej tezy. W ramach jego projektu naukowcy zebrali próbki mikrobiomu od 10 000 osób i przeprowadzili analizę DNA, aby zidentyfikować szczepy drobnoustrojów znajdujących się w jelitach. Odkryli, że osoby, które przez 30 tygodni jadły 30 różnych rodzajów produktów roślinnych tygodniowo, mają zdecydowanie zdrowsze jelita, niż przed podjęciem się tej próby.