• Link został skopiowany

Co się stanie, jeśli sięgniemy po 30 różnych produktów roślinnych tygodniowo? Oto wyniki testu

Od kilkunastu tygodni po sieci krąży dietetyczne wyzwanie, którego głównym założeniem jest zjadanie 30 różnych gatunków warzyw i owoców tygodniowo.
Przykładowy posiłek na diecie opartej na produktach roślinnych
unsplash.com/ Ella Olsson

Pięć porcji warzyw i owoców dziennie ma nam dostarczyć właściwej ilości witamin i minerałów. Często zdarza się jednak, że nie udaje nam się osiągnąć takiego wyniku albo w kółko sięgamy po te same produkty. Jak się zmieni nasz metabolizm, jeśli odważymy się przeprowadzić niniejszy eksperyment?

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Tydzień z warzywno-owocowym wyzwaniem

O tym, czy rzeczywiście jest wykonalne zjadanie 30 różnych gatunków produktów roślinnych przekonała się Chloe Grey współpracująca z magazynem "Stylist". Jak sama przyznała, na co dzień spokojnie jej się udawało osiągnąć pięć zalecanych porcji. Czy jednak nie będzie problemów z różnorodnością produktów? Po siedmiu dniach Chloe miała pewne przemyślenia.

Wyzwanie nie było aż tak trudne

Porcja 30 różnych gatunków nie sprawiła testerce większych trudności - mogła dzięki temu nieco poimprowizować w kuchni przy kolejnych posiłkach. Na rynku spokojnie znajdziemy potrzebne produkty. Ważne aby pamiętać, że źródła roślinne to nie tylko świeże warzywa i owoce, lecz także orzechy, produkty powstające z ziaren, świeże zioła i przyprawy.

Błonnik przyspiesza metabolizm

Osoby, które nie są przyzwyczajone do większej ilości tego składnika na początku mogą odczuwać dyskomfort. Dlatego zwiększanie produktów z błonnikiem powinno następować stopniowo. Jednakże błonnik poprawia i przyspiesza przemianę materii, co wiąże się z szybszym spalaniem zbędnych kalorii podczas aktywności fizycznej.

Zdrowy nawyk pozwala na odkrycie nowych smaków

Utrzymanie wyzwania sprawiło, że Chloe zwróciła uwagę na inne produkty w sklepie, niż zazwyczaj. Trochę odmiany w jadłospisie nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Próbowanie nowych smaków sprawia, że jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością.

Skąd pomysł na 30 różnych produktów roślinnych tygodniowo?

Badania opublikowane w artykule z 2014 roku przez University College London sugerują, że spożywanie siedmiu porcji różnych produktów roślinnych dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu raka i chorób serca. Krótko mówiąc, im więcej w naszej diecie warzyw i owoców, tym lepiej. Dr Tim Spector z brytyjskiego projektu Gut odegrał kluczową rolę w potwierdzeniu tej tezy.  W ramach jego projektu naukowcy zebrali próbki mikrobiomu od 10 000 osób i przeprowadzili analizę DNA, aby zidentyfikować szczepy drobnoustrojów znajdujących się w jelitach. Odkryli, że osoby, które przez 30 tygodni jadły 30 różnych rodzajów produktów roślinnych tygodniowo, mają zdecydowanie zdrowsze jelita, niż przed podjęciem się tej próby.

Więcej o: