Co się stanie, jeśli sięgniemy po 30 różnych produktów roślinnych tygodniowo? Oto wyniki testu

Od kilkunastu tygodni po sieci krąży dietetyczne wyzwanie, którego głównym założeniem jest zjadanie 30 różnych gatunków warzyw i owoców tygodniowo.

Pięć porcji warzyw i owoców dziennie ma nam dostarczyć właściwej ilości witamin i minerałów. Często zdarza się jednak, że nie udaje nam się osiągnąć takiego wyniku albo w kółko sięgamy po te same produkty. Jak się zmieni nasz metabolizm, jeśli odważymy się przeprowadzić niniejszy eksperyment?

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Tydzień z warzywno-owocowym wyzwaniem

O tym, czy rzeczywiście jest wykonalne zjadanie 30 różnych gatunków produktów roślinnych przekonała się Chloe Grey współpracująca z magazynem "Stylist". Jak sama przyznała, na co dzień spokojnie jej się udawało osiągnąć pięć zalecanych porcji. Czy jednak nie będzie problemów z różnorodnością produktów? Po siedmiu dniach Chloe miała pewne przemyślenia.

Wyzwanie nie było aż tak trudne

Porcja 30 różnych gatunków nie sprawiła testerce większych trudności - mogła dzięki temu nieco poimprowizować w kuchni przy kolejnych posiłkach. Na rynku spokojnie znajdziemy potrzebne produkty. Ważne aby pamiętać, że źródła roślinne to nie tylko świeże warzywa i owoce, lecz także orzechy, produkty powstające z ziaren, świeże zioła i przyprawy.

Jak poprawić kondycję bez siłowni?Zadbaj o poprawę kondycji bez siłowni! Pięć skutecznych i sprawdzonych sposobów

Błonnik przyspiesza metabolizm

Osoby, które nie są przyzwyczajone do większej ilości tego składnika na początku mogą odczuwać dyskomfort. Dlatego zwiększanie produktów z błonnikiem powinno następować stopniowo. Jednakże błonnik poprawia i przyspiesza przemianę materii, co wiąże się z szybszym spalaniem zbędnych kalorii podczas aktywności fizycznej.

Zdrowy nawyk pozwala na odkrycie nowych smaków

Utrzymanie wyzwania sprawiło, że Chloe zwróciła uwagę na inne produkty w sklepie, niż zazwyczaj. Trochę odmiany w jadłospisie nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Próbowanie nowych smaków sprawia, że jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością.

Olga Kalicka poleca stretchingOlga Kalicka w szpagacie zachęca obserwatorów do trenowania stretchingu

Skąd pomysł na 30 różnych produktów roślinnych tygodniowo?

Badania opublikowane w artykule z 2014 roku przez University College London sugerują, że spożywanie siedmiu porcji różnych produktów roślinnych dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu raka i chorób serca. Krótko mówiąc, im więcej w naszej diecie warzyw i owoców, tym lepiej. Dr Tim Spector z brytyjskiego projektu Gut odegrał kluczową rolę w potwierdzeniu tej tezy.  W ramach jego projektu naukowcy zebrali próbki mikrobiomu od 10 000 osób i przeprowadzili analizę DNA, aby zidentyfikować szczepy drobnoustrojów znajdujących się w jelitach. Odkryli, że osoby, które przez 30 tygodni jadły 30 różnych rodzajów produktów roślinnych tygodniowo, mają zdecydowanie zdrowsze jelita, niż przed podjęciem się tej próby.

Więcej o: