Jak uniknąć przejadania się? Kontrola porcji nie wystarczy. Dietetyk zaleca sprawdzony trik

Trzymanie się diety nie zawsze jest łatwe - zwłaszcza, gdy po śniadaniu czy obiedzie nadal czujemy się głodni. Można jednak temu zaradzić, zjadając przed każdym posiłkiem pewien owoc.

Ograniczone porcje posiłków mogą na początku sprawiać wiele trudności. Zejście do niższej kaloryczności może powodować zwiększone uczucie głodu i ciągłe "niedojedzenie się". Warto zwrócić uwagę na wskazówkę dietetyka, która pomoże zawalczyć z pokusą podjadania między posiłkami.

Zobacz wideo Anna Lewandowska zorganizowała Q&A. Odpowiedziała na pytania o alkohol

Kontrola porcji a podjadanie - jak z nim walczyć?

Wiele osób przechodząc na dietę, ma problem z porcjowaniem jedzenia - zazwyczaj nasze dietetyczne porcje są zbyt duże. Natychmiastowe przejście ze standardowych porcji na dużo mniejsze nie jest proste. Po mniejszej ilości jedzenia mamy poczucie niedojedzenia i rośnie pokusa na przekąski między posiłkami. Jest jednak pewien sposób na oszukanie żołądka i jedzenie mniejszych porcji.

Zjedz świeże i chrupiące jabłko podczas przygotowywania posiłku, a wtedy nie tylko szybciej zyskasz uczucie sytości już po posiłku, lecz także dostarczysz cennych flawonoidów oraz błonnika, które mogą przyspieszyć spalanie tłuszczu z brzucha podczas ćwiczeń - dodaje dr Rob Hobson w rozmowie z "Fit& Well".

Sposób specjalisty potwierdziło wiele badań. Jednym z nich jest np. te opublikowane w "Nutrition Reviews". Wykazało ono, że wzrost błonnika pokarmowego jest skorelowany ze spadkiem spożycia energii, co pomaga w odchudzaniu. Jak widać, bardzo ważną funkcję przy odchudzaniu pełni błonnik. Dlatego, jeżeli odchudzamy się i chcemy unikać podjadania, pilnujmy, aby składnik ten znalazł się w każdym posiłku. Błonnik znajdziemy również w:

  • pełnoziarnistych płatkach śniadaniowych, makaronie oraz chlebie;
  • owocach takich jak jagody, gruszki, melony i pomarańcze;
  • warzywach takich jak brokuły, marchew i kukurydza, groch, fasola oraz roślinach strączkowych;
  • orzechach i nasionach;
  • ziemniakach ze skórką.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.