Olga Frycz zajada się pysznym ciastem z owocami. Mamy przepis. Jest banalny! Pochodzi z popularnego bloga

Olga Frycz narobiła nam smaka na apetyczne letnie ciasto. Całe szczęście, że aktorka podzieliła się przepisem. Przysmak zrobicie w kilku prostych krokach!

Olga Frycz postanowiła pochwalić się swoimi kulinarnymi zdolnościami na Instagramie. Gwiazda wrzuciła zdjęcia pysznie wyglądającego ciasta, które nazwała swoim odkryciem. Do tak przygotowanej podstawy możemy dodać praktycznie każde owoce, na które aktualnie jest sezon. Wersja Olgi prezentuje się bosko!

Zobacz wideo Olga Frycz i siostry Bohosiewicz postanowiły wrócić do formy

Olga Frycz podała przepis na szybkie i pyszne ciasto pachnące latem

Aktorka znana m.in. z serii "Rozlewisko" zdecydowała się na przepis od… Kasi Tusk. Olga podkreśliła, że przepis na pyszne ciasto znalazła właśnie na blogu Make life easier. Przygotowanie deseru jest naprawdę niezwykle proste i nie wymaga wielkich kulinarnych zdolności.

Składniki na banalne ciasto jogurtowe (Kasia użyła moreli, Olga truskawek, a przysmak wyjdzie z każdymi innymi owocami)

Proporcje na formę o wymiarach 20 na 30 cm

  • trzy jajka;
  • 200 gramów mąki pszennej;
  • 150 gramów cukru pudru;
  • 120 mililitrów oleju roślinnego;
  • jeden mały jogurt naturalny;
  • jedna tabliczka białej czekolady;
  • pół kilograma moreli;
  • skórka z jednej cytryny;
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
  • jedna łyżeczka naturalnego aromatu z wanilii.

Przygotowanie

Zaczynamy od dokładnego umycia wybranych owoców. W przypadku moreli kroimy je na pół i usuwamy pestki. Następnie ubijamy jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do niewielkiego rondelka dodajemy łyżkę oleju, nastawiamy mały ogień i dodajemy do środka białą czekoladę, aby ją rozpuścić. Do ubitych jajek dodajemy jogurt, aromat waniliowy, startą skórkę z cytryny oraz resztę oleju. Składniki dokładnie mieszamy. Potem dodajemy do masy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, układamy warstwę owoców (tak aby się nie stykały) i wylewamy na nie ciasto. Układamy resztę owoców i wkładamy gotowy deser do piekarnika na 40-45 minut. Jeżeli w trakcie zauważymy, że ciasto za bardzo się przypieka u góry, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Przed samym podaniem możemy posypać przysmak po wierzchu dodatkowym cukrem pudrem.

Ciasto wychodzi za każdym razem! Polecamy wam również wersję z malinami lub rabarbarem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.