Kiedy jesteśmy na diecie, często myślenie o kaloryczności posiłków sprawia, że rezygnujemy z wielu przepisów obawiając się, że zjemy za dużo. W rzeczywistości bardzo ważne jest rozważne podejście do tematu - jeżeli zjemy za mało lub nie dostarczymy potrzebnych składników, szybko znowu będziemy głodni, co nie sprzyja unikaniu podjadania. Dlatego warto nawet na diecie wybierać sycące dania - nie oznacza to jednak, że dostarczymy zbyt dużo kalorii. Sięgajmy zatem po sprawdzone przepisy.
Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej grillową patelnię. Posmaruj bakłażana, cukinię, dynię, kukurydzę i cebulę dwiema łyżkami oleju. Grilluj warzywa, od czasu do czasu obracając, aż będą zwęglone i miękkie ( około 6-10 minut). Przenieś grillowane warzywa na deskę do krojenia. Usuń ziarna kukurydzy z kolby i pokrój pozostałe warzywa w drobną kostkę. W dużej misce wymieszaj pozostałe dwie łyżki oleju, ocet, bazylię, czosnek, pieprz i sól. Dodaj gnocchi i warzywa i ponownie wymieszaj. Podawaj danie posypane po wierzchu pokruszoną fetą.
Zagotuj wodę w dużym garnku na dużym ogniu. Dodaj spaghetti i gotuj przez dwie minuty lub do momentu, aż będzie al dente. Odstawi 3/4 szklanki wody z gotowania, a makaron odcedź. Włóż makaron z powrotem do pustego garnka. W międzyczasie rozgrzej olej i masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pieprz i gotuj, mieszając, aż poczujesz zapach przypraw. Wtedy dodaj na patelnię cukinię, dynię i sól. Gotuj, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Przełóż cukinię i dynię do garnka z makaronem. Dodaj odstawioną wcześniej wodę z makaronu, zioła, ser, skórkę z cytryny i sok. Delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki. W razie potrzeby podawaj z większą ilością sera.
Kuskus ugotuj w średnim rondlu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Roztrzep go później widelcem i odstaw na bok. W międzyczasie zmieszaj razem tahini, wodę, sok z cytryny, łyżkę oleju, sól, pieprz i rozgniecioną czerwoną paprykę w małej misce, aż składniki dobrze się połączą. Odłóż mieszankę na bok. Podgrzej pozostałą jedną łyżkę oleju na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i gotuj przez około 30 sekund. Dodaj pieczarki i paprykę; gotuj, aż grzyby uwolnią płyn, czyli około trzech minut. Wymieszaj warzywa z sałatką coleslaw i szpinakiem. Kontynuuj gotowanie, mieszając, aż szpinak zwiędnie. Dodaj kurczaka, kuskus i sos tahini. Gotuj przez kolejne cztery minuty. Na koniec posyp danie migdałami, fetą, pietruszką i skórką z cytryny. W razie potrzeby podawaj z ćwiartkami cytryny.