Czym zastąpić jajka w domowych wypiekach? Rezygnacja z tego produktu nie musi oznaczać pożegnania z deserami

Czasem rezygnacja z produktów odzwierzęcych jest wynikiem problemów z alergią. Ograniczenie nabiału nie musi nam komplikować komponowania posiłków czy przygotowywania domowych deserów - wystarczy wiedzieć, czym zastąpić poszczególne składniki.

Czy pieczenie bez jajek jest możliwe i może być równie udane? Wiele osób, które zdecydowały się zrezygnować z tego produktu twierdzi, że jak najbardziej! Czym jednak je zastąpić? Oto lista najlepszych zamienników, które sprawią, że pyszne ciasto czy ciasteczka upieczemy bez problemów.

Zobacz wideo FIT pralinki z orzechami. Pyszne wegańskie słodycze

Zamienniki jajek do pieczenia - co wybrać?

Puree z awokado

1/4 szklanki puree z awokado zastąpi jedno jajko. Możemy być spokojni - w smaku owoc będzie niewyczuwalny! Jedynym "minusem" może być fakt, że jeśli nie zrobimy idealnie gładkiej masy, w cieście możemy potem znaleźć zielony kawałek awokado.

Nasiona lnu i chia

Aby zastąpić jedno jajko potrzebujemy łyżkę nasion lnu lub chia oraz trzy łyżki wody. Pamiętajmy, aby nasiona dokładnie zmielić. Następnie zmielony len lub chia ubijamy z wodą. Czekamy, aż mikstura wchłonie wodę a papka spęcznieje. Wtedy możemy dodać zamiennik do masy na ciasto. Gwarantujemy, że wypiek będzie równie smaczny. Przy okazji dostarczymy też sporo cennych witamin i minerałów.

Napój migdałowy

Wegańskie mleko z tego gatunku orzechów świetnie się sprawdza jako zamiennik jajka. Musimy dodać tylko jeszcze odrobinę cytryny. Aby zastąpić jedno jajko wystarczy 1/4 szklanki migdałowego napoju oraz odrobina wyciśniętego soku z cytrusa.

Przecier z banana

Jedno jajko możemy też zastąpić 1/4 szklanki bananowego przecieru. Wystarczy odpowiednio rozdrobnić owoc mikserem i dodać odpowiednie proporcje do ciasta.

Aquafaba

Wprawieni wegańscy gracze z pewnością wiedzą o czym mowa. Dla mniej wtajemniczonych tłumaczymy: aquafaba to nic innego jak woda z... puszki lub słoika z cieciorką. Trzy łyżki tej substancji zastąpią jedno jajko. Z jej pomocą możemy zrobić m.in. pyszne wegańskie bezy.

Soda oczyszczona z octem

Te dwa składniki razem to niezapomniany duet i sposób naszych babć, gdy akurat w kuchni zabrakło jajek. Łyżeczka sody zmieszana z łyżką octu zastąpi jedno jajko. Wypieki pięknie wyrosną - o zakalcu możemy zapomnieć! Ciasta i ciasteczka będą puszyste niczym chmurki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.