Czy pieczenie bez jajek jest możliwe i może być równie udane? Wiele osób, które zdecydowały się zrezygnować z tego produktu twierdzi, że jak najbardziej! Czym jednak je zastąpić? Oto lista najlepszych zamienników, które sprawią, że pyszne ciasto czy ciasteczka upieczemy bez problemów.
1/4 szklanki puree z awokado zastąpi jedno jajko. Możemy być spokojni - w smaku owoc będzie niewyczuwalny! Jedynym "minusem" może być fakt, że jeśli nie zrobimy idealnie gładkiej masy, w cieście możemy potem znaleźć zielony kawałek awokado.
Aby zastąpić jedno jajko potrzebujemy łyżkę nasion lnu lub chia oraz trzy łyżki wody. Pamiętajmy, aby nasiona dokładnie zmielić. Następnie zmielony len lub chia ubijamy z wodą. Czekamy, aż mikstura wchłonie wodę a papka spęcznieje. Wtedy możemy dodać zamiennik do masy na ciasto. Gwarantujemy, że wypiek będzie równie smaczny. Przy okazji dostarczymy też sporo cennych witamin i minerałów.
Wegańskie mleko z tego gatunku orzechów świetnie się sprawdza jako zamiennik jajka. Musimy dodać tylko jeszcze odrobinę cytryny. Aby zastąpić jedno jajko wystarczy 1/4 szklanki migdałowego napoju oraz odrobina wyciśniętego soku z cytrusa.
Jedno jajko możemy też zastąpić 1/4 szklanki bananowego przecieru. Wystarczy odpowiednio rozdrobnić owoc mikserem i dodać odpowiednie proporcje do ciasta.
Wprawieni wegańscy gracze z pewnością wiedzą o czym mowa. Dla mniej wtajemniczonych tłumaczymy: aquafaba to nic innego jak woda z... puszki lub słoika z cieciorką. Trzy łyżki tej substancji zastąpią jedno jajko. Z jej pomocą możemy zrobić m.in. pyszne wegańskie bezy.
Te dwa składniki razem to niezapomniany duet i sposób naszych babć, gdy akurat w kuchni zabrakło jajek. Łyżeczka sody zmieszana z łyżką octu zastąpi jedno jajko. Wypieki pięknie wyrosną - o zakalcu możemy zapomnieć! Ciasta i ciasteczka będą puszyste niczym chmurki.