Anna Lewandowska pilnuje, aby na blogu regularnie pojawiały się propozycje pysznych ciast i deserów o obniżonej kaloryczności. Jeżeli łakocie z kokosem kojarzą wam się z wakacjami, trafiliście idealnie. Ciasto z kokosem wprost rozpływa się w ustach i będzie świetnym dopełnieniem podwieczorku lub weekendowej sjesty.
Warstwa cytrynowa
Krem
Ubij białka jaj z solą na sztywną pianę, dodaj 1/3 ksylitolu i wymieszaj. W rondelku rozpuść masło, cukier waniliowy i pozostałą część ksylitolu. Podgrzewaj mieszając, przez około trzy minuty, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawiłam do wystudzenia. W misce wymieszaj żółtka z posiekanymi migdałami, wiórkami, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodaj zawartość rondla i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj białka i jeszcze raz krótko zamieszaj składniki. Przelej masę do foremki o średnicy 24 cm, piecz w 170 stopniach przez około 30 minut.
W celu przygotowania warstwy cytrynowej, wymieszaj żółtka z sokiem i startą skórką z cytryny. Dodaj skrobię, ksylitol i wymieszaj składniki przy pomocy trzepaczki. Następnie gotuj całość na niewielkim ogniu przez około pięć minut, cały czas mieszając. Przelej masę cytrynową przez sitko. W osobnym rondelku wymieszaj agar-agar z gorącą wodą i gotuj przez około dwie minuty. Wlej masę cytrynową, wymieszaj, przelej na talerz, przykryj folią i wstawi do lodówki na 15 minut. W międzyczasie wymieszaj napój kokosowy z agarem i gotuj przez około dwie minuty. Śmietanę ubij z ksylitolem i cukrem waniliowym, tak aby była sztywna. Wymieszaj pięć łyżek śmietany z ciepłym napojem kokosowym (tak, aby śmietana się nie zważyła). Następnie dodaj pozostałą część śmietany i wymieszaj.
Wystudzone ciasto przekrój na pół. Na ciasto nałóż połowę kremu, a następnie warstwę cytrynową i ponownie odrobinę kremu. Nałóż drugą część ciasta. Pozostałą część kremu połóż na wierzch ciasta i jego boki. Całość obsyp wiórkami i płatkami kokosowymi.
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia. Olej kokosowy rozpuść z czekoladą. Następnie zblenduj odsączone daktyle i napój roślinny, dodaj olej z czekoladą i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj masę. Przełóż masę do pojemnika i umieść go w zamrażarce na około 40 minut. Po schłodzeniu można pokroić blok na małe kostki i posypać je dodatkową porcją pokruszonych orzechów.