Dieta ketogeniczna jest jednym z najczęściej wybieranych modeli żywieniowych, kiedy chcemy zrzucić kilogramy. Jeżeli będziemy ją stosować rozważnie i przez dozwolony czas, może nam pomóc. Jak zacząć gotować zgodnie z keto, jeśli jest się początkującym?
Oddziel głowę kalafiora od liści i zetrzyj cały na tarce z grubymi oczkami. Wymieszaj starty kalafior z resztą składników w misce i odstaw na osiem-dziesięć minut. Po tym czasie rozpuść sporą ilość masła na dużej patelni, rozgrzewając ją na średnim ogniu. Nakładaj kalafiorowe ciasto na patelnię tak, aby powstały placuszki o średnicy sześciu-ośmiu centymetrów. Smaż przez cztery minuty z każdej strony, pilnując, aby się nie przypaliły.
Ciasto na pizzę
Sos
Wierzch
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie rozpuść mozzarellę w naczyniu żaroodpornym, wkładając je do piekarnika lub w kuchence mikrofalowej. Po rozpuszczeniu mozzarelli, dodaj do niej trzy łyżki serka i wbij całe jajko, a następnie szybko wymieszaj składniki. Potem dodaj mąkę migdałową i łupiny babki jajowatej. Wyrób z ciasta kulę, a potem uformuj z niej okrągły placek. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, wysmaruj go tłuszczem. Spód piecz z dwóch stron - jedną stronę przez dziesięć, drugą przez pięć minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, nałóż sos i dodatki. Wstaw gotową pizzę do piekarnika i wyjmij w momencie, kiedy ser się rozpuści.
Pokrój sery, wędliny oraz warzywa w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, miąższ wydrąż i pokrój w kostkę. Wymieszaj 120 mililitrów majonezu z łyżeczką zielonej papryki w proszku oraz kilkoma kroplami cytryny. Podawaj warzywa, wędliny i sery na cząstkach z majonezem i awokado.