Keto dla początkujących. Dieta nie musi być nudna i trudna. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie przepisy

Jeżeli znamy plusy i minusy diety ketogenicznej, od teorii czas przejść do praktyki i zacząć gotować według jej założeń.

Dieta ketogeniczna jest jednym z najczęściej wybieranych modeli żywieniowych, kiedy chcemy zrzucić kilogramy. Jeżeli będziemy ją stosować rozważnie i przez dozwolony czas, może nam pomóc. Jak zacząć gotować zgodnie z keto, jeśli jest się początkującym?

Zobacz wideo Cleo opowiedziała o diecie. Pewne składniki ją usypiają

Ketogeniczne przepisy dla osób początkujących

Śniadanie - placki kalafiorowe

  • 450 gramów kalafiora;
  • trzy jajka;
  • jedna mała starta cebula;
  • łyżeczka soli;
  • dwie szczypty pieprzu czarnego;
  • 100 gramów masła do smażenia.

Oddziel głowę kalafiora od liści i zetrzyj cały na tarce z grubymi oczkami. Wymieszaj starty kalafior z resztą składników w misce i odstaw na osiem-dziesięć minut. Po tym czasie rozpuść sporą ilość masła na dużej patelni, rozgrzewając ją na średnim ogniu. Nakładaj kalafiorowe ciasto na patelnię tak, aby powstały placuszki o średnicy sześciu-ośmiu centymetrów. Smaż przez cztery minuty z każdej strony, pilnując, aby się nie przypaliły.

Obiad - pizza w wersji keto

Ciasto na pizzę

  • 200 gramów startego sera typu mozzarella;
  • 80 gramów migdałowej mąki;
  • łyżka łupin babki jajowatej;
  • trzy łyżki serka śmietankowego;
  • jedno średniej wielkości jajko;
  • szczypta soli.

Sos

  • przecier pomidorowy;
  • bazylia;
  • oregano.

 Wierzch

  • 100 gramów startego sera typu mozzarella;
  • plastry boczku lub salami.

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie rozpuść mozzarellę w naczyniu żaroodpornym, wkładając je do piekarnika lub w kuchence mikrofalowej. Po rozpuszczeniu mozzarelli, dodaj do niej trzy łyżki serka i wbij całe jajko, a następnie szybko wymieszaj składniki. Potem dodaj mąkę migdałową i łupiny babki jajowatej. Wyrób z ciasta kulę, a potem uformuj z niej okrągły placek. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, wysmaruj go tłuszczem. Spód piecz z dwóch stron - jedną stronę przez dziesięć, drugą przez pięć minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, nałóż sos i dodatki. Wstaw gotową pizzę do piekarnika i wyjmij w momencie, kiedy ser się rozpuści.

Kolacja - uczta tapas w wersji keto

  • zestaw serów (mozzarella, cheddar, gouda, parmezan sprawdzą się idealnie)
  • mix wędlin (szynka, kiełbasa, salami);
  • warzywa: ogórek, papryka, rzodkiewka oraz ogórek konserwowy;
  • awokado;
  • majonez;
  • zielona papryka w przyprawie;
  • miks orzechów: makadamia, brazylijskie, włoskie, laskowe;
  • świeże listki bazylii.

Pokrój sery, wędliny oraz warzywa w kostkę. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, miąższ wydrąż i pokrój w kostkę. Wymieszaj 120 mililitrów majonezu z łyżeczką zielonej papryki w proszku oraz kilkoma kroplami cytryny. Podawaj warzywa, wędliny i sery na cząstkach z majonezem i awokado.

Więcej o:
Copyright © Agora SA