Jeśli nagle poczuliśmy, że potrzebujemy zastrzyku energii i "czegoś słodkiego", ale jesteśmy na diecie, dobrze jest zaopatrzyć się wcześniej w kilka sycących, choć jednocześnie niskokalorycznych produktów. To z nich przygotujemy zdrowe i smaczne co nieco.
Zmiksuj daktyle na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki do blendera i miksuj, aż składniki się połączą. Zwilż dłonie i uformuj z przygotowanej masy 20 kulek. Odstaw na godzinę do lodówki, aby kulki zastygły. Kulki możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Obierz i pokrój banany w plasterki. Następnie posmaruj jeden plasterek masłem migdałowym, połóż na wierzch kolejny plasterek banana i powtarzaj czynność, aż skończą się banany (jeden tak przygotowany deser powinien mieć trzy lub cztery plasterki bananów). Umieść przygotowane banany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej olej z czekoladą. Kiedy wszystko się rozpuści, zanurz w czekoladowym płynie mrożone banany (każdy deser powinien zostać pokryty czekoladą do połowy). Wyłóż owoce w czekoladzie na blaszkę i wstaw po raz kolejny do zamrażarki, tym razem na 15-20 minut. Wyjmuj deser na pięć minut przed jedzeniem.
Owoc ten świetnie zaspokaja mały głód, nie jest też bardzo kaloryczny a zawiera sporo cennych witamin. Na ochłodę w upalny dzień mrożony owoc będzie wyśmienitą propozycją. Szklanka kostek z mango to zaledwie 90 kcal.