Surowa dieta - jakie produkty warto włączyć do jadłospisu? Tak podane mają więcej witamin

Niektóre warzywa i inne produkty mają jeszcze więcej cennych witamin i minerałów przed gotowaniem lub pieczeniem. Na które z nich warto zwrócić uwagę?

Istnieje grupa produktów, która po obróbce termicznej traci całkiem sporo składników odżywczych. Warto wiedzieć, że należy do niej całkiem sporo znanych warzyw. Między innymi z tego względu opracowano dietę surową. I choć inne produkty spożywane w ten sposób niekoniecznie są zdrowe, kilku warto się przyjrzeć i dodać je do swojej diety.

Zobacz wideo Big Boy walczył z otyłością. "Miałem problemy z poruszaniem się"

Produkty, które spożywane na surowo, dostarczą więcej witamin

Brokuły

Jest to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, nie bez ważnych powodów! Warzywo zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wrzodami żołądka, anemią, cukrzycą oraz nowotworami. Dodatkowo duże pokłady witaminy B2 oraz C wpływają korzystnie na wzrok. Specjaliście udowodnili, że brokuły, które są gotowane, tracą  myrozynazę, czyli enzym, który jest niezbędny do wyprodukowania przeciwutleniacza, który zapobiega wrzodom. Z tego względu dużo korzystniej jest jeść warzywo na surowo.

Cebula

Surowe cebule zawierają składniki, które chronią przed chorobami serce. Tak spożywane popularne warzywo niesie też wiele korzyści dla wątroby. Warto zatem dodawać surową cebulę np. do sałatek.

Kokos

Woda kokosowa oraz sam kokos jako całość jest niezwykle odżywczy; zawiera mnóstwo cennego magnezu oraz potasu. Dodatkowo wysoki poziom elektrolitów sprawi, że po zjedzeniu kokosa lub wypiciu kokosowej wody od razu poczujemy przypływ energii.

Cukinia

Świeże warzywo jest nie dość, że bardzo zdrowe, to do tego jeszcze pyszne. Cukinia jest lekkostrawna, zawiera potas, żelazo, beta karoten, magnez oraz witaminy B1, C, K oraz PP. Na cukinię powinny zwrócić uwagę osoby, które walczą z trądzikiem lub zmarszczkami lub mają problemy ze wzrokiem- beta karoten jest bowiem pochodną witaminy A.

Orzechy

Prażone lub solone zostają pozbawione cennych wartości, dlatego najlepiej jest je zjadać na surowo. Składniki zawarte w orzechach pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia, dostarczając m.in. magnez i żelazo.

Więcej o: