Co jeść i pić podczas upałów? Dieta na gorące dni - zdrowo, smacznie i dietetycznie

W upalną pogodę trzeba szczególnie zwracać uwagę na swój jadłospis, aby dostarczać odpowiednią ilość płynów. Ważne jest też, aby odpowiednio uzupełniać witaminy, minerały i elektrolity. Co nam w tym pomoże?

Pogoda w ostatnie dni w wielu miejscach przekracza 30 stopni powyżej zera. To naprawdę trudne warunki dla organizmu - dlatego bardzo ważne jest, aby przyjrzeć się swojej codziennej diecie i uzupełnić o produkty i potrawy, które pomogą przetrwać lejący się z nieba żar.

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Szybkie pomysły na witaminowe bomby orzeźwienia

Jeśli męczy nas gorące powietrze i szukamy czegoś, co przyniesie ulgę, warto zaopatrzyć lodówkę w wodniste owoce i warzywa, czyli m.in. arbuza, truskawki, melony, czereśnie, ogórki, cukinię oraz pomidory. Produkty te dostarczą nam wody oraz witamin i minerałów. Podczas upałów należy dostarczyć więcej płynów, niż jest zalecane podczas "zwykłych" dni, a liczba ta wzrasta do nawet trzech litrów dziennie. Dobrym wyjściem jest przygotowanie zdrowych smoothies z dodatkiem mrożonych owoców lub kostek lodu. Poniżej znajdziecie nasze ulubione połączenia - są pyszne i nie zawierają dużo kalorii! Wystarczy, że umieścisz składniki w blenderze i je porządnie zmiksujesz. Takie koktajle idealnie sprawdzą się do śniadań.

Posmak mięty

  • garść świeżych listków mięty;
  • jeden banan;
  • odrobina soku z cytryny;
  • miód do smaku;
  • kostki lodu.

Truskawkowy shake

  • garść truskawek;
  • 150 mililitrów niskotłuszczowego jogurtu;
  • kilka kostek lodu;
  • listki mięty do podania.

Arbuzowo-melonowy duet

  • 200 gramów arbuza bez skórki i pestek;
  • 100 gramów melona bez skórki;
  • szklanka kruszonego lodu;
  • sok z limonki;
  • 200 mililitrów mineralizowanej wody.

Upał daje się we znaki? Zmień menu!

Jeśli wysoka temperatura wydaje się nie do zniesienia, warto na ten czas zmienić dietę na lekkostrawną. Unikajmy serów, tłustego mięsa, słodyczy i alkoholu. Postawmy na świeże warzywa i owoce, chude mięso, ryby, mleko i jogurty. Niezawodną potrawą jest tradycyjny chłodnik - sycący i chłodzący. Dobrym pomysłem będą też sałatki urozmaicone ugotowanym wcześniej i ostudzonym brązowym ryżem. Dietetycy proponują też pić do posiłków ciepłe ziołowe herbaty - wbrew pozorom to właśnie w ten sposób obniżymy odczuwalną temperaturę. Idealnie na tę okazję sprawdzi się orzeźwiająca mięta.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.