Pogoda w ostatnie dni w wielu miejscach przekracza 30 stopni powyżej zera. To naprawdę trudne warunki dla organizmu - dlatego bardzo ważne jest, aby przyjrzeć się swojej codziennej diecie i uzupełnić o produkty i potrawy, które pomogą przetrwać lejący się z nieba żar.
Jeśli męczy nas gorące powietrze i szukamy czegoś, co przyniesie ulgę, warto zaopatrzyć lodówkę w wodniste owoce i warzywa, czyli m.in. arbuza, truskawki, melony, czereśnie, ogórki, cukinię oraz pomidory. Produkty te dostarczą nam wody oraz witamin i minerałów. Podczas upałów należy dostarczyć więcej płynów, niż jest zalecane podczas "zwykłych" dni, a liczba ta wzrasta do nawet trzech litrów dziennie. Dobrym wyjściem jest przygotowanie zdrowych smoothies z dodatkiem mrożonych owoców lub kostek lodu. Poniżej znajdziecie nasze ulubione połączenia - są pyszne i nie zawierają dużo kalorii! Wystarczy, że umieścisz składniki w blenderze i je porządnie zmiksujesz. Takie koktajle idealnie sprawdzą się do śniadań.
Jeśli wysoka temperatura wydaje się nie do zniesienia, warto na ten czas zmienić dietę na lekkostrawną. Unikajmy serów, tłustego mięsa, słodyczy i alkoholu. Postawmy na świeże warzywa i owoce, chude mięso, ryby, mleko i jogurty. Niezawodną potrawą jest tradycyjny chłodnik - sycący i chłodzący. Dobrym pomysłem będą też sałatki urozmaicone ugotowanym wcześniej i ostudzonym brązowym ryżem. Dietetycy proponują też pić do posiłków ciepłe ziołowe herbaty - wbrew pozorom to właśnie w ten sposób obniżymy odczuwalną temperaturę. Idealnie na tę okazję sprawdzi się orzeźwiająca mięta.