Dieta Roberta Lewandowskiego. Piłkarz spożywa posiłki... co 2-4 godziny! Musi też uważać na kilka produktów

Robert Lewandowski musi się przykładać nie tylko do treningów, lecz także zdrowego odżywiania, aby jak najlepiej wzmocnić ciało przed konkretnym wysiłkiem.

W sporcie bardzo ważny jest odpowiedni bilans, zarówno ćwiczeń przygotowawczych, jak i dietetyczny, który dostarczy odpowiednich składników, aby mięśnie rozwijały się prawidłowo i stale wzmacniały. Nad dietą Roberta Lewandowskiego pracuje m.in. jego żona Anna. Jak wygląda jadłospis polskiego piłkarza?

Jacqueline Fernandez uwielbia jogęPięć lekcji fitness od Jacqueline Fernandez. Postaw na różnorodność treningów

Zobacz wideo

Robert Lewandowski unika w diecie kilku składników

W jadłospisie Lewandowskiego nie brakuje zdrowych warzyw i wartościowych źródeł białka. Ogranicza jednak mięso na rzecz strączków, które nie zawierają tyle cholesterolu. Robert wyeliminował z diety mleko, które miało niekorzystny wpływ na jego samopoczucie. Ograniczył do minimum cukier oraz słodycze. Za namową Anny unika glutenu. Nie znajdziemy też w jego jadłospisie przetworzonej żywności czy tej modyfikowanej genetycznie. Lewandowski stawia na jak najbardziej ekologiczną i świeżą kuchnię. Anna pilnuje, aby w zaopatrzeniu zawsze znajdował się m.in. czerwony ryż oraz różnego rodzaju kasze, w tym jaglana i gryczana.

Khloe Kardashian dużo czasu poświęca na treningiUlubione treningi cardio Khloe Kardashian. Spalają tłuszcz i ujędrniają ciało

Jakich zasad żywieniowych trzyma się Robert Lewandowski?

Bardzo ważna w diecie, tak jak w treningach, jest systematyczność. Według specjalnych zaleceń dla sportowców, Robert spożywa kolejne posiłki co dwie-cztery godziny! Nie może też popijać w trakcie jedzenia. Napój może skosztować na pół godziny przed lub po zjedzonym posiłku. Bardzo ważna jest również... kolejność jedzenia konkretnych produktów. Z tego względu Lewandowski zaczyna od np. sałatki (źródło błonnika, węglowodanów) a kończy na porcji białka. Wszystko po to, aby składniki odpowiednio się trawiły, a składniki odżywcze jak najszybciej trafiły do odpowiednich komórek. 

Więcej o: