Pozbycie się nadprogramowej tkanki tłuszczowej z brzucha bardzo często wcale nie jest łatwym zadaniem. Jeśli mamy tendencję do tego, aby tłuszcz odkładał się w pierwszej kolejności właśnie w tym miejscu, dobrze jest wiedzieć, jakie produkty mogą nam pomóc w skutecznym pozbyciu się "oponki". Ciekawe informacje zgromadził magazyn "First for Women".
Przekąska pod postacią jednej szklanki jagód (świeżych lub mrożonych) dziennie może sprawić, że już w przeciągu miesiąca zobaczymy delikatną różnicę w obwodzie talii! Tak twierdzą naukowcy z Cleveland Clinic, którzy zbadali występujące w tych owocach karotenoidy. Substancja ta ma aktywować komórki, które pomagają szybko rozkładać zmagazynowany tłuszcz i przetwarzać je w energię.
Wspaniała wiadomość dla miłośników wiśni: te słodkie owoce są pełne antocyjanów, które uspokajają nadnercza, zmniejszając produkcję kortyzolu, hormonu stresu magazynującego tłuszcz, o 33 procent. Dzięki tej właściwości, zjadanie kilkunastu wiśni dziennie może pomóc nam uzyskać płaski brzuch znacznie szybciej.
Zjedzenie trzech chrupiących, pikantnych rzodkiewek może przyspieszyć spalanie tłuszczu o 25 procent już w ciągu dwóch godzin! Naukowcy ze Stanford University twierdzą, że związek występujący w rzodkiewkach (izotiocyjaniany) sygnalizuje tkance tłuszczowej spalanie nadmiaru tłuszczu.
Olej kokosowy zawiera rzadką grupę związków roślinnych (MCFA), które stymulują komórki wątroby do spalania kwasów tłuszczowych w celu uzyskania energii. Nic dziwnego, że naukowcy z Columbia University twierdzą, że dzięki temu można stracić do 67 procent więcej tłuszczu! Warto zastąpić na czas diety zwykle oleje właśnie tym kokosowym.
Brytyjskie badania sugerują, że jeśli przekąski sabotują nasze cele w zakresie zdrowego odżywiania, serwowanie dwóch jajek dziennie może wyeliminować łaknienie i przyspieszyć odchudzanie, pomagając bez wysiłku zrzucić kilka centymetrów w talii. Wszystko dzięki składnikom odżywczym jaj (witamina B-12 i cholina), które powstrzymują produkcję greliny, kłopotliwego hormonu wywołującego uczucie głodu.