Szukasz sposobów na urozmaicenie letniego menu? Dziś proponujemy trzy pyszne posiłki, które nie dość, że dostarczą witamin i energii, to są wyjątkowo smaczne! Oto dość niekonwencjonalne połączenie różnych smaków, które znalazłyśmy na blogu Anny Lewandowskiej.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrój warzywa i wędlinę w drobną kostkę. Następnie roztrzep jajka z napojem i przyprawami. Dodaj mąkę, pokrojone warzywa, szynkę i całość wymieszaj. Wysmaruj masłem foremki na muffiny i napełnij je przygotowaną masą. Piecz muffinki przez około piętnaście minut.
Składniki na dwie porcje pulpecików:
Składniki na sos:
Zmiel mięso, wymieszaj je z jajkiem, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i przyprawami. Z przygotowanej masy uformuj pulpeciki i usmaż je na rozgrzanej oliwie. Papryki przekrój na pół, wydrąży gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia (skórką ku górze). Piecz papryki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż skórka się zrumieni. Odstaw upieczone papryki do wystudzenia. W tym czasie posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Następnie obierz paprykę ze skóry i pokrój w paski. Dodałam przecier pomidorowy, paprykę, sól i pieprz na patelnię. Całość duś przez około 15 minut. Anna radzi, aby gotowe pulpeciki i sos podawać razem z makaronem ryżowym, listkami świeżej bazylii oraz czarnym sezamem.
Batata pokrój w kostkę, wymieszaj z ugotowaną wcześniej ciecierzycą, oliwą, solą, pieprzem, przełóż na blachę do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około dziesięć minut. Wymieszaj roszponkę z rukolą, dodaj na wierzch przekrojone na pół pomidorki, pieczonego batata i ciecierzycę. Całość posyp pestkami granatu, orzechami nerkowca i sezamem.