Szybko, zdrowo i domowo! Dzienny jadłospis Anny Lewandowskiej. Same pyszności

Anna Lewandowska regularnie podrzuca na swoim blogu kulinarne inspiracje. Już po samym zapoznaniu się z przepisami cieknie ślinka!

Szukasz sposobów na urozmaicenie letniego menu? Dziś proponujemy trzy pyszne posiłki, które nie dość, że dostarczą witamin i energii, to są wyjątkowo smaczne! Oto dość niekonwencjonalne połączenie różnych smaków, które znalazłyśmy na blogu Anny Lewandowskiej.

Zobacz wideo Romantyczna Anna Lewandowska na wakacjach

Trzy pomysły na pyszne domowe menu od Anny Lewandowskiej

Śniadanie - muffiny jajeczne

  • dwa jajka;
  •  łyżka mąki kokosowej;
  • trzy łyżki napoju kokosowego;
  • 1/4 cebuli;
  • 1/4 żółtej papryki;
  • dwa plastry polędwicy z indyka;
  • łyżeczka masła klarowanego;
  • trzy szczypty soli morskiej;
  • trzy szczypty pieprzu czarnego;
  • pół łyżeczki suszonego oregano.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrój warzywa i wędlinę w drobną kostkę. Następnie roztrzep jajka z napojem i przyprawami. Dodaj mąkę, pokrojone warzywa, szynkę i całość wymieszaj. Wysmaruj masłem foremki na muffiny i napełnij je przygotowaną masą. Piecz muffinki przez około piętnaście minut.

Obiad - tagiatelle z pulpecikami i sosem z pieczonej papryki

Składniki na dwie porcje pulpecików:

  • 150 gramów mięsa z podudzia indyka;
  • 50 gramów cielęciny (udźca);
  • jedno jajko;
  • łyżka mąki ryżowej;
  • pół ząbka czosnku;
  • 1/4 cebuli;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • tymianek suszony;
  • gałka muszkatołowa.

Składniki na sos:

  • dwie papryki czerwone;
  • pół szklanki przecieru pomidorowego;
  • ząbek czosnku;
  • łyżeczka oliwy z oliwek;
  • sól morska;
  • pieprz czarny.

Zmiel mięso, wymieszaj je z jajkiem, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i przyprawami. Z przygotowanej masy uformuj pulpeciki i usmaż je na rozgrzanej oliwie. Papryki przekrój na pół, wydrąży gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia (skórką ku górze). Piecz papryki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż skórka się zrumieni. Odstaw upieczone papryki do wystudzenia. W tym czasie posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Następnie obierz paprykę ze skóry i pokrój w paski. Dodałam przecier pomidorowy, paprykę, sól i pieprz na patelnię. Całość duś przez około 15 minut. Anna radzi, aby gotowe pulpeciki i sos podawać razem z makaronem ryżowym, listkami świeżej bazylii oraz czarnym sezamem.

Kolacja - sałatka z pieczonym batatem i ciecierzycą

  • garść roszponki;
  • garść rukoli;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • pół jednego batata;
  • dwie lub trzy łyżki ciecierzycy;
  • pół sztuki granatu;
  • orzechy nerkowca;
  • sezam;
  • sól morska;
  • pieprz czarny;
  • oliwa z oliwek.

Batata pokrój w kostkę, wymieszaj z ugotowaną wcześniej ciecierzycą, oliwą, solą, pieprzem, przełóż na blachę do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około dziesięć minut. Wymieszaj roszponkę z rukolą, dodaj na wierzch przekrojone na pół pomidorki, pieczonego batata i ciecierzycę. Całość posyp pestkami granatu, orzechami nerkowca i sezamem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.