Ewa Szabatin proponuje trochę egzotyki- tak wprowadzisz do kuchni smak lata

Chcesz urozmaicić menu na lato i dodać trochę orzeźwienia? Koniecznie zwróć uwagę na pomysły Ewy Szbatin - z nimi lato wchodzi do kuchni.

Ewa Szabatin proponuje, aby skosztować odrobiny wakacji już teraz. Na blogu Ewy niedawno z tej okazji pojawiły się apetyczne propozycje przysmaków, które nie dość, że są proste w przygotowaniu, to do tego zawierają mnóstwo ważnych witamin. Wystarczy kilka składników, aby przygotować menu niczym z Bali czy innego egzotycznego miejsca.

Zobacz wideo Ewa Szabatin zachęca do prostego domowego treningu

Wakacyjne przysmaki od Ewy Szabatin

Fioletowa owsianka (składniki dla dwóch osób):

  • szklanka płatków owsianych bezglutenowych;
  • szklanka mleka owsianego;
  • łyżeczka nasion chia;
  • garść pestek słonecznika;
  • 3/4 szklanki borówek;
  • szczypta soli;
  • łyżka naturalnego masła z nerkowców;
  • łyżka syropu kokosowego.

Wrzuć wszystkie składniki do małego garnka i gotuj owsiankę około 10 minut, mieszając wszystko tak by składniki się połączyły a borówki wypuściły sok. Kiedy owsianka będzie gotowa przełóż ją do ulubionej miseczki.

Żółte smoothie z kurkumą

  • szklanka mleka roślinnego;
  • dwie szklanki (mrożonych) kawałków ananasa;
  • jeden banan;
  • łyżka świeżej, startej kurkumy (lub łyżeczka mielonej kurkumy);
  • łyżeczka świeżego imbiru startego (lub 1/3 łyżeczki mielonego imbiru).

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę, wypij od razu lub po schłodzeniu.

Mix bowl

  • pięć młodych ziemniaków;
  • jedno awokado;
  • cztery lub pięć pomidorków cherry;
  • sok z połowy limonki;
  • sos sojowy;
  • ser halloumi;
  • garść rukoli.

Zacznij od dokładnego umycia młodych ziemniaków (nie obieraj ich ze skórki). Następnie przekrój je na pół i ugotuj w posolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgnieć widelcem, dodaj trochę masła oraz dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i zdejmij skórkę. Rozgnieć widelcem w misce, dodaj pokrojone pomidorki cherry, sok z limonki, dopraw sosem sojowym. Pokrój ser halloumi w paski i podsmaż na patelni aż zrobi się rumiany. Całość serwuj z rukolą polaną oliwą i doprawioną solą i pieprzem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA