Dieta CRON - na czym polega? Czy mocne ograniczenie kalorii można połączyć ze zdrowym odżywianiem?

Dieta CRON to niskokaloryczna metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów, która budzi coraz większe zainteresowanie. Czy jej zastosowanie jest bezpieczne dla zdrowia?

Kiedy rozwiniemy skrót CRON otrzymamy Calorie Restriction with Optimal Nutrition, czyli Ograniczanie kalorii z optymalnym odżywianiem. Brzmi niczym spełnienie marzeń wielu osób, które mają problemy ze zrzuceniem nadprogramowych kilogramów. Jakie są główne zasady tej diety i czy można ją stosować bez obaw?

Zobacz wideo Big Boy walczył z otyłością. "Miałem problemy z poruszaniem się"

Dieta CRON - zasady

Wielu dietetyków zwraca uwagę, że ograniczanie kalorii do minimum bardzo negatywnie działa na nasz organizm, a takie metody na odchudzanie zamiast pomóc, mogą nam bardziej zaszkodzić. CRON została opracowana przez Roya Walforda, Lisę Walford i Briana M. Delaney'ego. Naukowcy uważają, że każdy z nas posiada swój "set point", czyli wagę, którą utrzymujemy, jedząc normalnie. Jeżeli chcemy schudnąć, twórcy CRON radzą, aby obniżyć kaloryczność o 10-25 procent. W ten sposób mamy średnią dzienną dawkę 1800 kcal. Wtedy to odchudzanie ma być najbardziej efektywne. Taki rozkład wydaje się być całkiem rozważny. Kolejną zasadą jest spożywanie trzech posiłków dziennie, a oprócz tego ważną rolę mają odgrywać suplementy, w których składzie znajdziemy:

  • drożdże;
  • kombu (rodzaj wodorostów);
  • zarodki pszenicy;
  • soję;
  • otręby pszeniczne;
  • grzyby Lentinula edodes.

Według naukowców powyższe składniki podkręcają metabolizm, pomagając w szybszym spaleniu zbędnych kalorii. Dodatkowo produkty te same w sobie są niskokaloryczne.

Czy dieta CRON może być skuteczna?

Choć w nazwie mamy "drastyczne" ograniczenie kalorii, średnia wynosząca 1800 na dzień nie jest aż tak niska (przykładowo, pierwsze dni, popularnej dzięki Adele, na diecie SIRT to zaledwie 1000 kcal). Trzy posiłki w ciągu dnia, jeśli je prawidłowo zbilansujemy, dostarczą odpowiednich składników odżywczych oraz energii. Dlatego tak ważne przy tej metodzie jest w miarę szczegółowe planowanie posiłków, aby nie czuć między nimi głodu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.