Ewa Szabatin zachęca, aby w ramach przygotowania formy na lato nieco zmienić swój jadłospis. Celebrytka absolutnie nie ma zamiaru rezygnować z ulubionych smaków, jednak wie, w jaki sposób dobrać składniki, aby uniknąć zbędnego cukru czy tłuszczu. Oto trzy przepisy, które nie dość, że są pyszne, to pozytywnie wpływają na naszą linię.
Roztrzep jajka widelcem, a następnie dodaj do nich jogurt i roztopiony olej kokosowy. Zmielone migdały wymieszaj z sodą i mąką ryżową, dodaj płynne składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj tłuszczu! Nakładaj łyżkę ciasta i smaż placuszki około 2 minut z każdej strony. Przed podaniem możesz skropić placki sokiem z cytryny, syropem klonowym lub podać z ulubionymi owocami.
Najpierw natrzyj łososia oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Następnie posyp rybę płatkami chili, papryką, solą i pieprzem. Ułóż łososia na rozgrzanej patelni i piecz z każdej ze stron przez cztery minuty. Zdejmij rybę z patelni i na tej samej podsmaż rozdrobione na różyczki brokuły. Po pięciu minutach dodaj pomidory, czosnek, oregano, skórkę z cytryny, sól i pieprz i gotuj, aż pomidory zaczną pękać. Następnie zdejmij warzywa z ognia i dodaj odrobinę wina, aby przygotować pyszny, aromatyczny sos. Dodaj oliwki i łososia z powrotem na patelnię. Podpiekaj wszystkie składniki przez dwie-trzy minuty. Podawaj!
Składniki na pieczonego kalafiora:
Składniki na sałatkę:
Składniki dressingu:
Na początku rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Kalafior podziel na części i wyłóż na blaszkę. Dodaj ciecierzycę. Dopraw wszystko solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami i skrop oliwą. Wymieszaj. Wstaw kalafiora do piekarnika i piecz przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Składniki dressingu wymieszaj w miseczce. Na talerzu ułóż pietruszkę oraz miętę, a następnie dodaj pieczonego kalafiora. Sałatkę przed samym podaniem posyp pestkami z granata i polej dressingiem.