Alternatywa dla postu przerywanego. Jest prościej i zdrowiej. Poznajcie post intuicyjny

Podkręcenie metabolizmu w celu szybszej utraty zbędnych kilogramów to główny cel diet odchudzających. Popularny post przerywany, zachwalany przez wiele osób, nie jest jednak dla wszystkich dobrym wyjściem. Dlatego warto zapoznać się z nową propozycją specjalistów.

Dietetycy od pewnego czasu zalecają dla wszystkich osób, które chcą bezpiecznie zrzucić na wadze połączenie dwóch popularnych metod. W ten sposób schudniemy, ale jednocześnie będziemy dostarczać odpowiednie ilości składników odżywczych. Czyżby złoty środek na utrzymanie właściwej wagi został odkryty?

Zobacz wideo Katarzyna Skrzynecka o swojej diecie. "To był rodzaj wegańskiego detoksu"

Post intuicyjny - czy tak uda nam się pozostać w formie?

Opracowany przez dr Willa Cole'a system opiera się na dwóch modelach - poście przerywanym oraz żywieniu intuicyjnym. Specjalista chciał wyciągnąć najlepsze, co można z tych dwóch diet i połączyć je w jedną, lepiej zbilansowaną i bezpieczniejszą dl naszego zdrowia. Metoda Cole'a ma nas nauczyć elastyczności w żywieniu i przygotować ciało na drobne zmiany.

W przypadku czterotygodniowego planu dr Cole'a, powoli trenujemy metabolizm poprzez różne długości i poziomy postów, zaczynając od krótszego 12-godzinnego i powoli go wydłużając (oczywiście  granicach rozsądku). Intuicyjni poszczący mogą przejść przez tyle czterotygodniowych cykli, ile uważają za słuszne. Dr Cole nie nakłada żadnych ograniczeń kalorycznych, mówi, że ludzie nie mogą pościć, aby wyjść ze złej diety i powinni skupić się na jedzeniu czystej, pełnowartościowej żywności - czytamy w "Woman's World".

Trzeba przyznać, że to podejście jest interesujące i może być obiecujące dla osób, które mają problem z układaniem dietetycznych jadłospisów. Należy jednak pamiętać, że specjalista ma na myśli jedzenie w różnych ilościach zdrowej żywności . Jeśli nie zrezygnujemy z fast foodów, niezdrowych przekąsek i słodyczy, z utratą zbędnych kilogramów możemy się pożegnać.

Więcej o: