Kiedy decydujemy się na dietę roślinną, bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniego balansu poszczególnych składników odżywczych. Osoby trenujące mają przed sobą jeszcze poważniejsze zadanie. Ilość potrzebnych mikro- i makrosładników będzie zdecydowanie większa, niż w przypadku osób, które nie trenują regularnie.
Przeciwnicy roślinnej diety zarzucają, że nie dostarczymy na niej wystarczającej ilości białka, które po ćwiczeniach jest organizmowi tym bardziej potrzebne. Czas ten mit obalić! W magazynie "The Stylist" pojawił się przepis na idealną potreningową sałatkę w wegańskiej wersji, która ureguluje poziom ważnych składników odżywczych. Fasole, orzechy oraz ziarenka to pełen pakiet potrzebnego białka, które pomoże w zregenerowaniu sił po intensywnym treningu.
Składniki na prażone orzechy:
Reszta składników:
Przygotowanie:
Wymieszaj oliwę z oliwek, paprykę, chili w proszku, sól i migdały, aż się dobrze pokryją w panierce. Następnie podpraż je na gorącej patelni przez 5-7 minut, aż orzechy zaczną brązowieć i staną się pachnące. Pamiętaj, aby często mieszać, by migdały się nie przypaliły i nie przywarły do patelni. Ugotuj komosę ryżową - doprowadź do wrzenia z 500 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dla wygody można również użyć gotowego opakowania z ugotowaną komosą. Wymieszaj pozostałe składniki sałatki. Gdy komosa ryżowa i migdały ostygną, dodaj je do reszty sałatki, wymieszaj i podawaj z odrobiną octu balsamicznego.