Co zjeść po treningu, jeśli preferujemy kuchnię roślinną? Pamiętaj o wartościowym białku!

Jesteś na diecie roślinnej i wydaje ci się, że odpowiednią ilość białka znajdziesz jedynie w proteinowym szejku? Odstaw mieszankę na bok i przygotuj samodzielnie witaminową bombę.

Kiedy decydujemy się na dietę roślinną, bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniego balansu poszczególnych składników odżywczych. Osoby trenujące mają przed sobą jeszcze poważniejsze zadanie. Ilość potrzebnych mikro- i makrosładników będzie zdecydowanie większa, niż w przypadku osób, które nie trenują regularnie.

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Co zjeść po treningu, jeśli stosujemy dietę roślinną?

Przeciwnicy roślinnej diety zarzucają, że nie dostarczymy na niej wystarczającej ilości białka, które po ćwiczeniach jest organizmowi tym bardziej potrzebne. Czas ten mit obalić! W magazynie "The Stylist" pojawił się przepis na idealną potreningową sałatkę w wegańskiej wersji, która ureguluje poziom ważnych składników odżywczych. Fasole, orzechy oraz ziarenka to pełen pakiet potrzebnego białka, które pomoże w zregenerowaniu sił po intensywnym treningu.

plankMasz problem z utrzymaniem deski bocznej? Wyjaśniamy, co może być tego przyczyną

Wegańska sałatka potreningowa na odzyskanie sił

Składniki na prażone orzechy:

  • dwie łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;
  • pół łyżeczki wędzonej papryki;
  • pół łyżeczki chili w proszku;
  • pół łyżeczki soli;
  • dwie garści migdałów.

Reszta składników:

  • cztery lub pięć garści młodego szpinaku;
  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej (czyli pół szklanki surowej);
  • 80 gramów ugotowanej i łuskanej fasoli edamame;
  • puszka fasoli np. w chili lub zwykłej zalewie;
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i przepłukanej;
  • jedna drobno posiekana czerwona cebula;
  • odrobina octu balsamicznego.

Dla kogo będzie dobry wodny aerobik?Zalety wodnego aerobiku. Kto powinien zdecydować się na taką formę treningu?

Przygotowanie:

Wymieszaj oliwę z oliwek, paprykę, chili w proszku, sól i migdały, aż się dobrze pokryją w panierce. Następnie podpraż je na gorącej patelni przez 5-7 minut, aż orzechy zaczną brązowieć i staną się pachnące. Pamiętaj, aby często mieszać, by migdały się nie przypaliły i nie przywarły do patelni. Ugotuj komosę ryżową - doprowadź do wrzenia z 500 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dla wygody można również użyć gotowego opakowania z ugotowaną komosą. Wymieszaj pozostałe składniki sałatki. Gdy komosa ryżowa i migdały ostygną, dodaj je do reszty sałatki, wymieszaj i podawaj z odrobiną octu balsamicznego.

Więcej o: