Kwercetyna to flawonoid (czyli chemikalia roślinne, które pomagają nadać owocom i warzywom ich żywe kolory), który okazał się wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem. Specjaliści są zdania, że związek ten może nam przynieść więcej korzyści od witaminy C. Dietetycy zaczynają traktować kwercetynę jako cenny superfoods. Jakie ma właściwości?
Badania nad tym związkiem potwierdziły, że może on łagodzić objawy alergii. Zgromadzone dane wykazały, że u osób z alergiami podwyższony poziom histaminy często prowadzi do świądu i objawów kichania. Kwercetyna zapobiega uwalnianiu histaminy z komórek odpornościowych nosa, płuc, przewodu pokarmowego i skóry. Wyniki z 2020 r. potwierdziły, że substancja jest dobrym kandydatem na suplement do leczenia objawów alergii, zwłaszcza nieżytów nosa.
W przypadku osób cierpiących na stany zapalne, takie jak np. zapalenie stawów, badania pokazują, że oprócz suplementów, kwercetyna może również pomóc obniżyć poziom bólu. W "Journal of Research in Medical Sciences" opisano przypadki sportowców, którym podawano równowartość 500 mg kwercetyny przez osiem tygodni. Po suplementacji wyniki eksperymentu potwierdziły, że związek ten pozytywnie działa na redukcję stresu oksydacyjnego i poziomu czynników zapalnych.
W magazynie "Medicine and Science in Sports and Exercise" pojawiła się opinia naukowców, którzy przeanalizowali 11 badań nad wpływem kwercetyny na ludzki organizm podczas treningów. Stwierdzili, że przyjmowanie kwercetyny może nieznacznie poprawić zdolność organizmu do wykorzystywania tlenu podczas ćwiczeń, a także zapewnić zwiększenie wydajności podczas treningów wytrzymałościowych.
Wiele pokarmów roślinnych może nam dostarczyć ten prozdrowotny związek. Kwercetynę znajdziemy w:
Naukowcy dodają, że całkiem sporo tego składnika zawiera również czarna i zielona herbata.