Barwne przepisy Ewy Szabatin. Wprowadź do kuchni trochę koloru! Przy okazji przemycisz wiele witamin

Ewa Szabatin zauważa, że jemy wszystkimi zmysłami. Z tego względu warto jest również zadbać o kwestie estetyczne posiłków - jedzenie od razu będzie smaczniejsze i sprawi nam większą przyjemność.

Ewa Szabatin regularnie dodaje pomysły na urozmaicenie swojego menu. Naszą uwagę zwrócił post na blogu, dotyczący kolorowego jedzenia. Wiele osób w poszukiwaniu motywacji do zdrowszego odżywiania zwraca uwagę na kolorowe zdjęcia pięknie przygotowanych dań na Instagramie. I choć z trendami trzeba uważać, ten może być przydatną inspiracją.

Zobacz wideo Cleo opowiedziała o diecie. Pewne składniki ją usypiają

Kolorowe menu Ewy Szabatin. My jesteśmy na tak!

Propozycje celebrytki udowadniają, że pięknie podane potrawy wcale nie wymagają poświęcenia im dużo czasu. Te posiłki nie tylko ładnie wyglądają, lecz także są zdrowe i bardzo smaczne!

Wegański banana split

  • dwa banany;
  • szczypta cynamonu;
  • sześć pokrojonych w plasterki truskawek;
  • 1/4 szklanki jagód;
  • jeden jogurt kokosowy;
  • dwie łyżeczki masła migdałowego;
  • 1/4 szklanki bezglutenowego muesli.

Najpierw rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju kokosowego. Następnie dodaj połówki banana, przekrojone wzdłuż, i smaż przez jedną lub dwie minuty, aż spód będzie lekko brązowy, a banan trochę zmięknie. Łopatką usuń banana z patelni, połóż na talerzu do ostygnięcia i posyp odrobiną cynamonu. Gdy banany stygną, umyj jagody i pokrój truskawki. Do misek dodaj po dwie połówki banana. Na wierzch dodaj jogurt, aby pokrył większość plasterków banana. Następnie dosyp świeże jagody, truskawki i granolę. Całość polej masłem migdałowym.

Nadziewane awokado

  • jedno awokado, przekrojone na pół i z usuniętą pestką;
  • sok z jednej cytryny;
  • 1/3 pokrojonego w kostkę ogórka;
  • jedna wydrążona i pokrojona w kostkę papryka;
  • jedna papryczka jalapeno (pestki usunięte i całość pokrojona w kostkę);
  • 1/4 pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli;
  •  posiekany ząbek czosnku;
  •  mała garść pokrojonych w kostkę  pomidorów cherry;
  •  dwie lub cztery łyżki hummusu lub wegańskiego majonezu;
  •  sól morska i pieprz do smaku.

Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Wydrąż przy pomocy łyżki trochę miąższu, a następnie natrzyj miąższ odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. Umieść w małej misce ogórek, paprykę, jalapeno, cebulę, czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Dodaj hummus lub majonez, wymieszaj całość. Napełnij awokado przygotowaną mieszanką, posyp całość solą, pieprzem i wyciśnij na wierzch cytrynę. Dodanie odrobiny posiekanej natki pietruszki sprawi, że przekąska będzie jeszcze bardziej smaczna i kolorowa!

Więcej barwnych przepisów znajdziecie u Ewy na blogu.

Więcej o: