Ewa Szabatin regularnie dodaje pomysły na urozmaicenie swojego menu. Naszą uwagę zwrócił post na blogu, dotyczący kolorowego jedzenia. Wiele osób w poszukiwaniu motywacji do zdrowszego odżywiania zwraca uwagę na kolorowe zdjęcia pięknie przygotowanych dań na Instagramie. I choć z trendami trzeba uważać, ten może być przydatną inspiracją.
Propozycje celebrytki udowadniają, że pięknie podane potrawy wcale nie wymagają poświęcenia im dużo czasu. Te posiłki nie tylko ładnie wyglądają, lecz także są zdrowe i bardzo smaczne!
Najpierw rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju kokosowego. Następnie dodaj połówki banana, przekrojone wzdłuż, i smaż przez jedną lub dwie minuty, aż spód będzie lekko brązowy, a banan trochę zmięknie. Łopatką usuń banana z patelni, połóż na talerzu do ostygnięcia i posyp odrobiną cynamonu. Gdy banany stygną, umyj jagody i pokrój truskawki. Do misek dodaj po dwie połówki banana. Na wierzch dodaj jogurt, aby pokrył większość plasterków banana. Następnie dosyp świeże jagody, truskawki i granolę. Całość polej masłem migdałowym.
Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Wydrąż przy pomocy łyżki trochę miąższu, a następnie natrzyj miąższ odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec brązowieniu. Umieść w małej misce ogórek, paprykę, jalapeno, cebulę, czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Dodaj hummus lub majonez, wymieszaj całość. Napełnij awokado przygotowaną mieszanką, posyp całość solą, pieprzem i wyciśnij na wierzch cytrynę. Dodanie odrobiny posiekanej natki pietruszki sprawi, że przekąska będzie jeszcze bardziej smaczna i kolorowa!
Więcej barwnych przepisów znajdziecie u Ewy na blogu.