Gemma Atkinson rok temu w wywiadzie dla "The Sun" przyznała, że zmienia swoje podejście do odżywiania. Pierwszą nowością, na którą się zdecydowała aktorka było wprowadzenie metody 80/20. Po kilku miesiącach przyszła pora na rezygnację z mięsa. Jak gwiazda ocenia wprowadzane żywieniowe rewolucje?
Wprowadzona przez Gemmę metoda polega na tym, że 80 procent dziennego zapotrzebowania kalorycznego stanowią zdrowe i pełne witamin oraz składników odżywczych posiłki. Pozostałe 20 procent to produkty, na które ma ochotę. Atkinson już po pierwszych miesiącach stosowania się do przyjętego zauważyła, że zbędne po ciąży kilogramy znikają w szybkim tempie.
Gemma już dziesięć lat temu postanowiła ograniczyć mięso. Systematycznie produkty mięsne z jej menu zaczęły ustępować coraz to nowszym roślinnym odpowiednikom, które obecnie są coraz szerzej dostępne. Atkinson wspomina, że początki były trudne; jej partner próbował ją namawiać, aby zjadła choć kurczaka. Aktorka jednak dziennie trzymała się swojej decyzji i obecnie nie wyobraża sobie, aby zastąpić na powrót swoje ulubione wegetariańskie dania dawną kuchnią. Gemma poznała tajniki kuchni roślinnej oraz sposoby na przygotowanie ulubionych dań bez produktów pochodzenia zwierzęcego.
Uwielbiam robić wegetariańskie chili z nachos, guacamole i serem. Umiem też przygotować aromatyczne chili z ryżem i chleb czosnkowy - dodaje Atkinson.
Jak dodaje Gemma, sekret tkwi tak naprawdę w znalezieniu odpowiednich przepisów i odpowiednim doborze poszczególnych składników, aby nie zabrakło nam potrzebnych minerałów i witamin.