Utarta masy ciała jest nierozerwalnie związana z prawidłowym bilansem kalorycznym oraz naszym metabolizmem. Niestety szybkość trawienia wraz z wiekiem ulega zmianie i znacznie zwalnia, co może utrudniać w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Istnieją jednak sposoby, aby sobie pomóc i te procesy przyspieszyć.
Zobacz wideo Kasia Dziurska przygotowała odchudzający trening dla początkujących
Trzy domowe koktajle, które wspomogą metabolizm po czterdziestce
Zielone smoothie spalające tłuszcz
- szklanka liści młodego szpinaku;
- dwie łyżki świeżych liście mięty;
- jeden posiekany seler naciowy;
- pół filiżanki zaparzonej i schłodzonej zielonej herbaty;
- pół dużego grejpfruta, obranego i bez pestek;
- szklanka kawałku zmrożonego ananasa;
- 1/4 awokado;
- szczypta pieprzu cayenne.
Zblenduj szpinak, miętę, seler oraz zieloną herbatę na gładką masę. Następnie dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Koktajl smakuje najlepiej, gdy go schłodzisz przed podaniem.
Jagodowe smoothie, które znacznie przyspieszy metabolizm
- jedna lub dwie marki ulubionego białka w proszku;
- pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
- pół szklanki kostek lodu;
- pół szklanki świeżych lub zmrożonych jagód;
- 1/4 szklanki liści młodego szpinaku;
- banan;
- łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia.
Zmiksuj wszystkie składniki i podawaj od razu.
Wegańskie smoothie z płatkami owsianymi
- 1/4 szklani płatków owsianych;
- jeden mrożony banan (pokrojony wcześniej na mniejsze kawałki);
- pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego;
- łyżka kremowego masła orzechowego;
- pół łyżeczki czystego syropu klonowego;
- pół łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego;
- pół łyżeczki cynamonu;
- szczypta soli koszernej;
- opcjonalnie kilka kostek lodu.
Umieść płatki owsiane w blenderze i miksuj do momentu, aż powstanie z nich proszek. Następnie dodaj do kielicha maszyny pozostałe składniki i blenduj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest za gęsta, dodaj więcej napoju roślinnego. Podawaj od razu.