Ewa Szabatin zachęca wiernych czytelników bloga do wybierania energetycznych potraw. Jej większe zapasy przydadzą się zwłaszcza teraz, kiedy dzień jest coraz dłuższy, dzięki czemu codziennie możemy zrobić zdecydowanie więcej rzeczy z dodatkową motywacją. Jak na bieżąco codzienną dietą uzupełniać zapasy energii?
Zacznij od wrzucenia wszystkich składników do blendera i zmiksowania ich na gęstą i gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej mleka roślinnego. Przygotowane smoothie przelej do miski i udekoruj je granolą, świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi lub innymi ulubionymi dodatkami.
Wafel ryżowy posmaruj masłem orzechowym, a następnie dodaj na środek łyżkę jogurtu kokosowego. Ulubione owoce pokrój w plasterki i ułóż je na przekąsce. Przed podaniem posyp całość nasionami chia.
Najpierw ugotuj ryż w osolonej wodzie. W czasie, kiedy ryż się gotuje, podsmaż czosnek na maśle klarowanym, dodaj pomidorki cherry przecięte na pół. Po około trzech minutach dodaj rozmrożone krewetki oraz mleko kokosowe. Duś wszystkie składniki około siedmiu minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przyprawy i ponownie duś, aż krewetki będą ugotowane. Na koniec dodaj sos sojowy. Do miski nałóż jedną porcję ryżu i polej go krewetkami z sosem.