Trzy pomysły na pyszną majówkę. Te przepisy Anny Lewandowskiej osłodzą nam długi weekend

Na blogu Anny Lewandowskiej co pewien czas pojawiają się ciekawe pomyły na domowe słodkości. Wybrałyśmy trzy przepisy, które idealnie sprawdzą się na nadchodzącą majówkę.

Anna Lewandowska nie raz już przyznała, że uwielbia łakocie. Trenerka radzi jednak, aby postawić na te w domowej, zdrowszej wersji. Jeśli tak jak my planujecie przygotować na długi weekend coś smacznego, te desery będą świetnym wyborem. Z pewnością zasmakują każdemu wielbicielowi czekolady.

Zobacz wideo Anna Lewandowska trenuje boks. Zaraziła tym Klarę?

Trzy proste przepisy Anny Lewandowskiej na domowe słodkości

Kuleczki a’la Bounty

  • cztery łyżki musu kokosowego;
  • cztery łyżki miodu;
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • jedna tabliczka gorzkiej czekolady.

Mus kokosowy, miód i wiórki kokosowe lekko zblenduj. Uformuj kulki i wstaw na kilka minut do zamrażarki, aby zrobiły się twarde. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie zanurz w niej kokosowe kuleczki. Odstaw kulki do wystygnięcia. Możecie je przechowywać w lodówce.

Ciasto czekoladowe

  • dwa lub trzy banany;
  • trzy łyżki kakao;
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej;
  • osiem łyżek cukru kokosowego;
  • cztery łyżki masła klarowanego;
  • dwie łyżeczki cynamonu;
  • trzy lub cztery łyżki napoju roślinnego;
  • jedno jajko;
  • garść orzechów włoskich;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki soli morskiej;
  • garść rodzynek.

Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Okrągłą foremkę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki i piecz przez około 40 minut, a następnie pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.

Batony proteinowe

  • słoiczek pasty słony migdał;
  • dwie łyżki kakao;
  • pół szklanki napoju ryżowego;
  • miarka odżywki białkowej waniliowej;
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • dwie łyżki posiekanych orzechów laskowych.

Dokładnie wymieszaj pastę migdałową, napój ryżowy, kakao, odżywkę i posiekane orzechy. Powstałą masę włóż do płaskiego pojemnika i schowaj do zamrażarki na około godzinę. Po wyjęciu pokrój masę na kawałki, polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ponownie umieść w zamrażarce na 15 minut. Gotowe batony przechowuj w zamrażarce.

Więcej o:
Copyright © Agora SA