Ewa Szabatin stawia na produkty roślinne i jak najmniej przetworzone. Celebrytka lubi motywować swoich obserwatorów oraz czytelników bloga do wprowadzania zdrowych zmian. Tak było i tym razem. Ewa zwróciła uwagę na różne przyprawy, których zadaniem jest wzmocnienie odporności. Na liście znajdziemy dobrze nam znaną ze swojego działania kurkumę, ale też m.in. jeżówkę purpurową.
Wśród popularnych przypraw, naszą uwagę zwróciły te, które nie wydają się oczywistym wyborem. Oprócz wyraźnego smaku, niosą ze sobą szereg korzyści dla zdrowia. Jakie dodatki poleca Ewa?
Czyli roślina, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości polifenoli (silnych antyoksydantów hamujących rozwój stanów zapalnych). Polifenole nie tylko wspierają nasz układ odpornościowy, lecz także dodają energii.
Lipa świetnie się sprawdza przy przeziębieniach, pomagając obniżyć gorączkę. Szabatin doradza, aby zmieszać ją z sokiem malinowym i kwiatem bzu czarnego. Szklanka naparu pomoże oczyścić organizm, poprzez zwiększenie wydzielania potu.
Jeżówka pomaga przezwyciężyć infekcje wirusowe i bakteryjne, pobudzając organizm do walki. Zarówno ziele, jak i korzeń jeżówki są wykorzystywane do sporządzania soków oraz ekstraktów, które są powszechnie stosowane w celu wzmocnienia układu odpornościowego.
Roślina ta wskazana jest przy uporczywym kaszlu. Dzięki występujących w babce glikozydów irydoidowych oraz związków śluzowych, preparaty lecznicze z tej rośliny działają przeciwzapalnie i bakteriostatycznie. Łagodzą też podrażnienia błon śluzowych gardła.
W szałwii znajdziemy substancje, które działają antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Roślina ta pomaga zwalczać infekcje i wzmacnia układ odpornościowy. Wychwytuje też wolne rodniki.
Ten gatunek bzu wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Skraca czas trwania przeziębienia. Owoce czarnego bzu oraz syrop przygotowywany z kwiatów pomagają przy gorączce, zapaleniu krtani i gardła. Pozwalają też zbudować odporność organizmu na infekcje.