Najzdrowszy sposób na przygotowanie jajek. Tak dostarczysz organizmowi 91 procent białka

Jajka są doskonałym źródłem wielu ważnych witamin i minerałów. Jak je przygotować, aby dostarczyły jak najwięcej składników odżywczych?

Spór o to, czy jajka są pełnowartościowym elementem diety, trwa cały czas. Choć znajdziemy w nich całą pulę witamin, część dietetyków podkreśla, że są jednocześnie sporym ładunkiem cholesterolu. Dodatkowo mogą też dostarczać dużo kalorii. Wszystko jednak zależy od tego, w jaki sposób je przygotujemy. Jak zatem je podawać, aby zachować gamę składników odżywczych, a uchować się przed zbędnymi kaloriami i szkodliwym cholesterolem?

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Tak wyciągniesz z jajek najwięcej witamin i minerałów

Dietetycy po dokładnej analizie stwierdzili, że to gotowane jajka są dla nas najzdrowsze. Podczas takiej obróbki zachowują aż 91 procent cennego białka. W gotowanych jajkach znajdziemy też biotynę, czyli składnik, który jest bardzo ważny przy metabolizmie tłuszczów i cukrów. Jednak i tutaj należy uważać. Gotowanie na dużym ogniu zmniejsza zawartość witaminy A średnio o 20 procent, a zawarty cholesterol może zacząć się utleniać, co sprawia, że jest bardziej szkodliwy dla zdrowia. Dlatego najzdrowiej będzie ugotować jajka na małym ogniu. Przygotowane w samej wodzie lub koszulkach idealnie nadadzą się do śniadania lub lunchu.

Jajko w koszulce - najprostszy przepis

Obok jajek gotowanych na twardo, tak przygotowane śniadanie dostarczy nam porcji białka, witamin i potrzebnej energii. Aby je odpowiednio przyrządzić, zanim je wrzucisz do wody, muszą być w temperaturze pokojowej. Następnie wbij jajko do miski, w garnku zagotuj litr wody. Po zagotowaniu zmniejsz ogień tak, aby woda nadal delikatnie bulgotała. Wtedy dodaj około dwóch łyżek octu lub sok z cytryny. Całość zamieszaj w taki sposób, aby w środku powstał wir. Cały czas mieszając, dodaj w środek wiru jajko. Wtedy przestań mieszać i gotuj przez trzy minuty. Na koniec wyciągnij jajko i odsącz je papierowym ręcznikiem. Podawaj z solą i pieprzem, kromką pełnoziarnistego pieczywa i awokado lub na grzance ze szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA