Było już brownie z fasoli, czas na ciasto z... cukinii. Ten przepis Anny Lewandowskiej nas zaskoczył

Anna Lewandowska zamieściła na blogu intrygujący przepis na aromatyczne brownie z cukinii. Warzywa w słodkich wypiekach sprawdzają się zaskakująco dobrze!

Brownie z fasoli, słodki tort ze szpinakiem czy piernik z pomidorów wg przepisu "Jadłonomii". Wielbiciele wegańskich i wegetariańskich wynalazków z pewnością słyszeli przynajmniej o jednym z tych wypieków. Anna Lewandowska dołącza do listy "warzywnych" ciast brownie z cukinią w składzie. To wypiek prosty w przygotowaniu.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska poleca brownie z cukinii

Cukinia znalazła się w składzie nieprzypadkowo. To wodniste warzywo świetnie nawilża ciasto. Jednocześnie, samego smaku cukinii w brownie nie poczujemy. Taki wypiek idealnie sprawdzi się w roli zdrowej przekąski. Zaskoczenie na twarzach gości, gdy dowiedzą się z czego jest ciasto, gwarantowane!

Składniki na brownie z cukinii

  • 10 dekagramów masła;
  • dwa jajka;
  • sześć łyżek mąki gryczanej białej;
  • dwie łyżki mąki owsianej;
  • jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej;
  • trzy łyżki kakao;
  • 150 gramów gorzkiej czekolady;
  • 120 gramów cukru kokosowego;
  • jedna szklanka startej cukinii;
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie

Najpierw rozpuść masło i czekoladę. Żółtka jaj ubij z cukrem, a białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz mąki ziemniaczanej. Żółtka z cukrem wymieszaj dokładnie z wystudzoną płynną masą czekoladową, odciśniętą z nadmiaru wody cukinią, przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i całość połącz. Powstałą masę przelej do formy i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut (pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku). Po upieczeniu polej ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, pokrój je w kostkę i dodaj na wierzch świeże maliny

Więcej o: