Brownie z fasoli, słodki tort ze szpinakiem czy piernik z pomidorów wg przepisu "Jadłonomii". Wielbiciele wegańskich i wegetariańskich wynalazków z pewnością słyszeli przynajmniej o jednym z tych wypieków. Anna Lewandowska dołącza do listy "warzywnych" ciast brownie z cukinią w składzie. To wypiek prosty w przygotowaniu.
Cukinia znalazła się w składzie nieprzypadkowo. To wodniste warzywo świetnie nawilża ciasto. Jednocześnie, samego smaku cukinii w brownie nie poczujemy. Taki wypiek idealnie sprawdzi się w roli zdrowej przekąski. Zaskoczenie na twarzach gości, gdy dowiedzą się z czego jest ciasto, gwarantowane!
Najpierw rozpuść masło i czekoladę. Żółtka jaj ubij z cukrem, a białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli oraz mąki ziemniaczanej. Żółtka z cukrem wymieszaj dokładnie z wystudzoną płynną masą czekoladową, odciśniętą z nadmiaru wody cukinią, przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i całość połącz. Powstałą masę przelej do formy i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut (pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku). Po upieczeniu polej ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, pokrój je w kostkę i dodaj na wierzch świeże maliny