Olej MCT - czym jest i dlaczego warto go włączyć do diety? Poznaj pięć zalet

Coraz więcej osób stawia na różne źródła zdrowego tłuszczu. Dlaczego warto zdecydować się na olej MCT, który znajdziemy m.in. w kokosie?

Choć tłuszcze MCT znajdziemy w wielu miejscach, to właśnie kokos jest ich najlepszym źródłem. Odpowiednia ilość tłuszczu w naszej diecie jest bardzo ważna i odpowiada za szereg różnych funkcji, a w tym m.in. stanowią budulec błon komórkowych, regulują pracę żołądka, a także wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Na co konkretnie wpływa olej MCT?

Zobacz wideo Big Boy walczył z otyłością. "Miałem problemy z poruszaniem się"

Zalety stosowania oleju MCT

Na początek warto dowiedzieć się, czym jest ten rosnący w popularność olej. Tłuszcze MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wchłaniają się znacznie szybciej od innych, tym samym szybciej dostarczając składniki odżywcze. Jakie korzyści niesie stosowanie oleju? Dietetycy podają kilka zalet, na które warto zwrócić uwagę.

Jest przydatny podczas stosowania diety ketogenicznej

W trakcie stosowania tej diety wprowadzamy organizm w stan ketozy, podczas którego wykorzystuje się tłuszcz, jako paliwo. Według dietetyk, Lisy Richards, olej MCT wspiera proces ketozy i może być dzięki temu przyjmowany jako suplement w trakcie diety.

Może pomóc w szybszym wchłanianiu składników odżywczych

Skład chemiczny MCT sprawia, że nasz organizm z większą łatwością przyswaja takie witaminy, jak A, C, D oraz K. Dzięki temu usprawnimy ważne procesy zachodzące w jelitach.

Wpływa na przyrost energii

Przy zdrowym trybie życia, bogatym w aktywność fizyczną, suplementacja MCT sprawi, że nasz organizm szybciej dotrze do źródeł energii. 

Pomoże w walce z nadprogramową tkanką tłuszczową

Jak tłumaczy specjalistka, olej MCT jest wchłaniany bezpośrednio z jelita do wątroby, gdzie przekształcany jest w ketony. W ten sposób szybciej doprowadzimy do spalania nadprogramowych kalorii.

Wpływa na poziom glukozy we krwi

Po raz kolejny, szybko powstałe ketony odgrywają główną rolę i sprawiają, że poziom cukru we krwi spada, dzięki temu, że nasz metabolizm przyspiesza.

Więcej o: