Ewa Szabatin stara się uświadomić fanów o tym, jak ważna jest zrównoważona, ale i smaczna, dieta. To, co ląduje na naszym talerzu, może wpływać na nasze samopoczucie. Zamiast więc iść na łatwiznę, warto czasem w swoim menu coś zmienić i dodać nieco kolorów.
Przygotowanie: wymieszaj w garnku płatki owsiane z nasionami chia, kakao i cynamonem. Następnie dodaj mleko migdałowe (lub inne wybrane niesłodzone mleko) i ponownie zamieszaj. Doprowadź płatki owsiane do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Kontynuuj gotowanie i mieszanie przez około dziesięć minut lub do wchłonięcia płynu. Jeżeli wolisz, aby płatki owsiane były trochę rzadsze, możesz dodać więcej mleka. Następnie zdejmij ugotowaną owsiankę z ognia i włóż do misek. Udekoruj kawałkami pomarańczy, startą skórką pomarańczową oraz innymi dodatkami według uznania.
Przygotowanie: zacznij od włożenia mrożonych jagód do miski, rozmroź je w kuchence mikrofalowej lub gotuj na dużym ogniu w garnku, aż się rozpadną i zaczną bulgotać. Następnie miksuj owoce w blenderze. Potem wymieszaj pozostałe składniki, aż nie będzie grudek. Odstaw na pięć minut i ponownie zamieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na noc. Deser podawaj w szklankach, razem z jogurtem i świeżymi jagodami.