Ewa Szabatin podzieliła się kolorowymi przepisami, które poprawią nam humor. Jest pysznie i zdrowo!

Czy to, co jemy może wpływać na nasz nastrój? Ewa Szabatin przekonuje do tego swoich obserwatorów i podrzuca kuchenne inspracje.

Ewa Szabatin stara się uświadomić fanów o tym, jak ważna jest zrównoważona, ale i smaczna, dieta. To, co ląduje na naszym talerzu, może wpływać na nasze samopoczucie. Zamiast więc iść na łatwiznę, warto czasem w swoim menu coś zmienić i dodać nieco kolorów.

Zobacz wideo Big Boy walczył z otyłością. "Miałem problemy z poruszaniem się"

Kolorowe menu Ewy Szabatin. Na poprawę humoru

Czekoladowo-pomarańczowa owsianka

  • szklanka płatków owsianych bezglutenowych;
  • dwie łyżki nasion chia;
  • dwie łyżki surowego kakao w proszku;
  • jedna łyżeczka cynamonu;
  • dwie szklanki niesłodzonego mleka migdałowego (lub mleka roślinnego do wyboru);
  • jedna duża pomarańcza (skórka + środek owocu);
  • dodatkowo: granat, masło orzechowe, nasiona konopi, kruszone kakao lub inne ulubione dodatki.

Anna LewandowskaLewandowska o skutkach śmieciowego jedzenia. Puste kalorie to dopiero początek

Przygotowanie: wymieszaj w garnku płatki owsiane z nasionami chia, kakao i cynamonem.  Następnie dodaj mleko migdałowe (lub inne wybrane niesłodzone mleko) i ponownie zamieszaj. Doprowadź płatki owsiane do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Kontynuuj gotowanie i mieszanie przez około dziesięć minut lub do wchłonięcia płynu. Jeżeli wolisz, aby płatki owsiane były trochę rzadsze, możesz dodać więcej mleka. Następnie zdejmij ugotowaną owsiankę z ognia i włóż do misek. Udekoruj kawałkami pomarańczy, startą skórką pomarańczową oraz innymi dodatkami według uznania.

Ewa Chodakowska zmieniła treningi i dietęEwa Chodakowska zmieniła dietę i ćwiczenia. Fanki od razu zauważyły różnicę

Deser jagodowy z chia

  • jedna szklanka mrożonych jagód;
  • jedna szklanka mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego;
  • dwie  łyżki syropu klonowego lub miodu;
  • pół łyżki wanilii lub ekstraktu waniliowego;
  • pięć łyżek nasion chia;
  • jogurt kokosowy;
  • świeże jagody.

Przygotowanie: zacznij od włożenia mrożonych jagód do miski, rozmroź je w kuchence mikrofalowej lub gotuj na dużym ogniu w garnku, aż się rozpadną i zaczną bulgotać. Następnie miksuj owoce w blenderze. Potem wymieszaj pozostałe składniki, aż nie będzie grudek. Odstaw na pięć minut i ponownie zamieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na noc. Deser podawaj w szklankach, razem z jogurtem i świeżymi jagodami.

Więcej o: