Dlaczego, jeśli codziennie jesz mięso, możesz mieć problem ze zrzuceniem wagi? Naukowcy przedstawiają powody

Białko jest niezwykle ważnym składnikiem w naszej diecie. Jednak, jak w przypadku każdego innego makroskładnika, zbyt duża ilość i złe źródła mogą powodować, że nasza waga zamiast spadać będzie rosnąć.

Białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany to podstawowa trójka ważnych składników w diecie. Każdy z nich ma określone funkcje i powinien być dostarczany w odpowiedniej dawce. Niestety, bardzo częstym problemem jest niewłaściwe zróżnicowanie jadłospisu oraz szukanie poszczególnych mikro- i makroskładników w nieodpowiednich produktach, czego skutkiem jest przybieranie na wadze. Jak to wygląda w przypadku białka?

Zobacz wideo Zosia Ślotała o swojej diecie: Próbuję nie jeść mięsa. "Jest ciężko znaleźć zamienniki"

Białko - niezwykle ważny składnik diety, ale jest pewien haczyk

Białko pomaga odżywić mięśnie, podtrzymać uczucie sytości, a także podkręcić metabolizm, sprawiając, że skuteczniej spalamy tkankę tłuszczową. Niestety, nie zawsze. Pewne źródła białka, zamiast pomóc nam schudnąć, sprawią, że będziemy przybierać na wadze. Naukowcy alarmują, że spożywanie zbyt dużej ilości mięsa bardzo negatywnie odbija się na naszym zdrowiu. Na naszą wagę źle wpływają zwłaszcza przetworzone mięsne produkty, ponieważ zawierają dużo konserwantów i zbędne kalorie.

Przetwory mięsne charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczów nasyconych i sodu, co podnosi poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz sprzyja przybieraniu na wadze. Najbardziej niepokojące jest jedna to, że przetworzone mięso jest uważane za rakotwórcze. Wiele takich produktów zawiera niebezpieczne dla zdrowia azotany lub azotyny - informuje Cleveland Clinic.

Naukowcy upominają, że część takiej przetworzonej mięsnej żywności powinna być klasyfikowana na równi z niezdrowymi przekąskami zawierającymi dużo cukru, soli czy konserwantów. 

Żywność najbardziej kojarzona z przyrostem masy ciała to chipsy ziemniaczane, napoje słodzone cukrem, słodycze i desery. Do tej grupy należą też rafinowane zboża, czerwone i przetworzone mięso - czytamy w magazynie "Science Daily".

Podsumowując, jeśli zależy nam na utracie wagi, ale też ogólnej poprawie zdrowia, warto jest ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i jego przetworów. Dużo zdrowiej będzie postawić na ryby morskie lub nieprzetworzony drób. Warto też częściej szukać białka w produktach roślinnych, np. strączkach. Oprócz białka dostarczymy dobrą porcję błonnika, który pomaga w zrzucaniu wagi.

Więcej o:
Copyright © Agora SA