Matcha to odmiana japońskiej herbaty, którą kupimy pod postacią zielonego proszku. Tradycja picia tego napoju sięga tysiące lat wstecz, a praktyka utrzymywana jest do dzisiaj. Matcha jest obecnie znana na całym świecie, a jej prozdrowotne właściwości wychwala wielu specjalistów.
Zobacz wideo Zielone matcha latte. Energetyczny napój pełen antyoksydantów zakończony puszystą pianką [HAPS FIT]
Matcha przepisem na zdrowie? Poznaj jej właściwości
Wiele osób bardzo sceptycznie podchodzi do kolejnego trendu żywieniowego, jak postrzegana jest matcha. Jednak w przeciwieństwie do naciąganych informacji o dietach-cud, napój ten naprawdę ma liczne cenne wartości odżywcze.
- Zawiera przeciwutleniacze, a w tym katechiny, które pomagają neutralizować szkodliwe cząsteczki, które znamy pod nazwą wolnych rodników. Te substancje mogą być przyczyną wielu chorób, a w tym nowotworów oraz cukrzycy typu 2.
- Matcha to cenne źródło katechin oznaczanych skrótem EGCG, które uczestniczą w procesie utraty wagi, a także wspomagają pracę serca.
- Podkręca metablizm.
- Matcha zawiera również L-teaninę, związek uważany za uspokajający, relaksujący, ale niepowodujący przy tym senności.
Jak włączyć matchę do diety? Oto ulubiony przepis dietetyków na zdrowe smoothie
Smaczny napój o zielonym odcieniu przygotujemy z kilku składników:
- filiżanki niesłodzonego mleka lub napoju roślinnego;
- łyżeczki matchy;
- dwóch miarek białka w proszku;
- połowy filiżanki mrożonego ananasa;
- trzech garści świeżych liści szpinaku;
- połowy banana.
Przygotowanie: umieść w blenderze połowę wskazanej porcji mleka i dodaj matchę. Zmiksuj składniki, po czym dodaj pozostałe produkty i po raz kolejny wszystko zmiksuj. Podawaj od razu!