Chlorofil to pigment znajdujący się w roślinach, który nadaje zielony kolor, a także pomaga pobierać energię słoneczną, aby zachodziła fotosynteza. Dlaczego ktoś wpadł na pomysł, aby wprowadzić substancję do diety? Okazuje się, że chlorofil ma wiele właściwości, cennych również dla ludzi.
Okazuje się, że chlorofil ma również mnóstwo korzyści zdrowotnych. Zawiera w sobie ważny dla naszej skóry kolagen oraz śladowe ilości minerałów, które wspomagają nawodnienie całego organizmu. Chlorofil naturalnie dostarczamy, dodając do diety zielone warzywa. Jeżeli jednak za nimi nie przepadamy, zaopatrzenie się w krople, które dodaje się do napojów może być dobrym wyjściem. Specjaliści wymieniają cały szereg korzyści z obecności w menu tej substancji. Warto zatem przekonać się do zielonych koktajli.
Doktor Josh Ax w rozmowie z magazynem "Eat This Not That" podkreśla, że chlorofil jest znany w środowisku medycznym, jako produkt, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, blokując czynniki powodujące chorobę już w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, szkodliwe substancje nie przedostają się do wrażliwych tkanek.
Chlorofil ma wspierać pracę tego ważnego organu, oczyszczając go z zalegających zanieczyszczeń. Wsparcie i przyspieszenie metabolizmu ma też inną zaletę - szybciej spalamy zbędne kalorie, co przekłada się na utratę zbędnych kilogramów.
Chlorofil zwiększa ilość czerwonych krwinek. Może dzięki temu pomóc dla osób, u których stwierdzono niedokrwistość. Jak to możliwe? Naukowcy doszli do wniosku, że chlorofil i hemoglobina mają podobną strukturę molekularną.