Anna Lewandowska uwielbia śniadania na słodko. Oczywiście te w zdrowej wersji, z wykorzystaniem składników bogatych w witaminy i minerały. Dziś przyglądamy się dwóm propozycjom, które bez problemu przygotujemy samodzielnie w domu. Zasmakują całej rodzinie!
Przygotowanie: zblenduj wszystkie składniki, smaż masę pod przykryciem z dwóch stron. Gotowy omlet pokrój na cztery części, przełóż pastą czekoladową, dodaj na wierzch ulubione owoce i orzeszki pinii.
Takie słodkie śniadanie dostarczy nam niezbędnej rano energii oraz takie składniki odżywcze, jak m.in.: selen, kwas foliowy, kwasy omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D ,E, K oraz B12.
Przygotowanie: kaszę jaglaną przepłukaj raz lub dwa razy pod bieżącą zimną wodą, a następnie ugotuj na napoju roślinnym wg instrukcji na opakowaniu. Do gotującej się jaglanki dodaj masło ghee, cukier kokosowy i siemię lniane. W osobnym rondelku podgotuj owoce leśne. Do miseczki wyłóż ugotowaną kaszę, owoce leśne, pokrojonego banana oraz orzechy.
W jaglance znajdziemy sporą ilość dobrze przyswajalnego białka roślinnego, żelazo, witaminy z grupy B, lecytynę oraz miedź. Jedynym minusem potrawy, o którym wspomina trenerka, jest wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby, które chorują na cukrzycę, powinny wybierać jaglanki w bardziej wytrawnych wersjach.