Jak radzić sobie ze stresem? Pomóc może... odpowiednia dieta. NIGDY nie sięgaj po te produkty

Stres to twardy zawodnik, którego czasem jest naprawdę trudno pokonać. Nie jest to jednak niemożliwe. Oprócz popularnych metod relaksacyjnych bardzo duży wpływ na nasz organizm ma dieta.

Stres leczony za pomocą diety brzmi, jak abstrakcja? Okazuje się, że na nasze umiejętności radzenia sobie w trudnych sytuacjach, dieta może mieć całkiem duży wpływ. Istnieje grupa produktów, która obniża poziom stresu, a także produkty zakazane. Jeśli sięgniesz po nie, gdy jesteś zestresowany, przyniosą negatywne skutki.

Zobacz wideo Cleo opowiedziała o diecie. Pewne składniki ją usypiają

Jak obniżyć poziom stresu dietą? Tego unikaj!

Słodycze

Wiele osób w stresującej sytuacji sięga po czekoladę, batona czy ulubione ciastka... To ogromny błąd. Cukier, zamiast pomóc, może podwyższyć poziom stresu! 

Rafinowane węglowodany

Proste oraz rafinowane węglowodany dają zastrzyk glukozy i energii, ale powodują również nagły wzrost poziomu cukru we krwi i następnie jego szybki, nieuchronny spadek. Mamy podobny efekt, jak w przypadku słodyczy; możemy zacząć stresować się jeszcze bardziej, a do tego wzrośnie poczucie głodu i irytacji.

Kofeina i alkohol

Używki skutecznie zaburzają nasz rytm dobowy, wpływając na jakość i długość snu, zdolność do regeneracji, naszą drażliwość oraz nastrój. Rozchwiany w ten sposób poziom kortyzolu sprawia, że stres dopada nas szybciej. Alkohol, choć działa na niektórych usypiająco, sprawia, że sen jest płytki. Nasz organizm nie odpocznie we właściwy sposób, a my rano obudzimy się niewyspani i będziemy mieć problemy ze skupieniem się w ciągu dnia.

Co jeść, aby radzić sobie lepiej ze stresem?

Bardzo ważnym czynnikiem jest kontrola poziomu cukru we krwi, który w stresujących sytuacjach należy obniżać. Dlatego idealnym wyjściem będzie zaopatrzenie się w zdrowe przekąski jak np. surowe warzywa czy orzechy. Drugim ważnym składnikiem jest magnez, który znajdziemy w zielonych liściach. Wprowadźmy do menu np. sałatki z liśćmi szpinaku, roszponki czy z jarmużem. Innym dobrym źródłem tego pierwiastka jest gorzka czekolada. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA