Stres leczony za pomocą diety brzmi, jak abstrakcja? Okazuje się, że na nasze umiejętności radzenia sobie w trudnych sytuacjach, dieta może mieć całkiem duży wpływ. Istnieje grupa produktów, która obniża poziom stresu, a także produkty zakazane. Jeśli sięgniesz po nie, gdy jesteś zestresowany, przyniosą negatywne skutki.
Wiele osób w stresującej sytuacji sięga po czekoladę, batona czy ulubione ciastka... To ogromny błąd. Cukier, zamiast pomóc, może podwyższyć poziom stresu!
Proste oraz rafinowane węglowodany dają zastrzyk glukozy i energii, ale powodują również nagły wzrost poziomu cukru we krwi i następnie jego szybki, nieuchronny spadek. Mamy podobny efekt, jak w przypadku słodyczy; możemy zacząć stresować się jeszcze bardziej, a do tego wzrośnie poczucie głodu i irytacji.
Używki skutecznie zaburzają nasz rytm dobowy, wpływając na jakość i długość snu, zdolność do regeneracji, naszą drażliwość oraz nastrój. Rozchwiany w ten sposób poziom kortyzolu sprawia, że stres dopada nas szybciej. Alkohol, choć działa na niektórych usypiająco, sprawia, że sen jest płytki. Nasz organizm nie odpocznie we właściwy sposób, a my rano obudzimy się niewyspani i będziemy mieć problemy ze skupieniem się w ciągu dnia.
Bardzo ważnym czynnikiem jest kontrola poziomu cukru we krwi, który w stresujących sytuacjach należy obniżać. Dlatego idealnym wyjściem będzie zaopatrzenie się w zdrowe przekąski jak np. surowe warzywa czy orzechy. Drugim ważnym składnikiem jest magnez, który znajdziemy w zielonych liściach. Wprowadźmy do menu np. sałatki z liśćmi szpinaku, roszponki czy z jarmużem. Innym dobrym źródłem tego pierwiastka jest gorzka czekolada.