• Link został skopiowany

Anna Lewandowska rozprawia się z suplementacją probiotyków. Czy ich obecność w diecie wystarczy, aby mieć zdrowe jelita?

Ostatnio bardzo dużo mówi się o probiotykach, które mają pomóc naszemu organizmowi w budowaniu odporności oraz poprawie pracy jelit. Jednak czy włączenie ich do diety rzeczywiście wystarcza?
Anna Lewandowska rozprawia się z probiotykami
Anna Lewandowska- Instagram

Anna Lewandowska przypomina, że mikroflora jelitowa to podstawa prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. Obniżona odporność często jest przyczyną zakłócania procesów zachodzących w jelitach, a tego skutki odczuwamy poprzez pogorszone samopoczucie i objawy fizyczne. Probiotyki mają za zadanie wesprzeć te procesy, ale czy samo ich przyjmowanie wystarczy?

Zobacz wideo Anna Lewandowska trenuje boks. Zaraziła tym Klarę?

Anna Lewandowska o probiotykach. Jakie mają działanie?

Jak tłumaczy trenerka, probiotyki to żywe kultury bakterii, które wykazują działanie prozdrowotne. Ich suplementacja jest szczególnie polecana osobom, które mają osłabioną odporność, są po przebytej chorobie lub z innych względów chcą wzmocnić swój organizm.

Te dodatkowe siły mają wspomóc nasze „jelitowe wojsko” w odzyskaniu właściwego miejsca w przewodzie pokarmowym – a gdy misja będzie wykonana – opuścić nasz organizm. Innymi słowy, po odpowiednim czasie suplementacji nasza mikroflora musi już sobie poradzić bez wsparcia - zauważa Lewandowska.

Czy w takim razie same probiotyki wystarczą? Niekoniecznie.

Dlaczego florę jelitową trzeba cały czas wspierać?

Anna podkreśla, że suplementacja jest ważna, ale, aby w pełni wesprzeć prawidłową pracę jelit na dłuższy okres, nie wystarcza. 

Jeśli nie odżywimy naszego mikrobiomu, nawet najlepsze probiotyki będą dawały korzystny efekt tylko na czas suplementacji. Podstawą jest zadbanie o mikrobiom także w aspekcie żywieniowym, czyli dostarczenie w codziennej diecie tych pokarmów, które zawierają największą ilość prebiotyków. Mówiąc najprościej, prebiotyki to niepodlegające trawieniu w przewodzie pokarmowym włókna roślinne - dodaje trenerka. 

Co w takim razie powinno zagościć w naszej diecie? Lewandowska wymienia takie produkty jak:

  • korzeń cykorii;
  • fasola;
  • cebula;
  • szparagi;
  •  czosnek;
  • topinambur;
  • banany;
  • otręby pszenne.

Nasze jadłospisy powinny składać się z jak najmniej przetworzonej żywności. Warto też przekonać się do kiszonek oraz jogurtów, które są pełne ważnych składników, które wspierają florę w jelitach.

Więcej o: