• Link został skopiowany

Planujesz przejście na dietę? Na te lepiej uważaj. Chociaż są popularne, mogą zaszkodzić

Wiosna to moment, gdy wiele osób postanawia coś zmienić w swoim życiu. Wiele planów dotyczy zdrowszego odżywiania czy pozbycia się zbędnych kilogramów. Jednak wybierając dietę, trzeba bardzo uważać.
dwa słodkie przepisy na urozmaicenie diety
unsplash

Zrzucenie zbędnych kilogramów, nabranie masy, poprawa zdrowia lub zwykła chęć zmiany - powodów do przejścia na dietę jest naprawdę dużo. Niestety, wiele popularnych diet, o których możemy znaleźć wiele informacji w sieci, nie jest do końca bezpieczna. Specjaliści przestrzegają zwłaszcza przed poniższymi metodami.

Zobacz wideo Małgorzata Rozenek zrezygnowała z mięsa i alkoholu. Jej must have to pewne masło i jogurt!

Przechodzisz na dietę? Tych lepiej nie stosować

Dieta ketogeniczna

Niewykluczone, że w twoim najbliższym otoczeniu znajdzie się osoba, która zachwala wszystkim działanie tej diety. Niestety na dłuższą metę jej skutki dla naszego zdrowia nie są dobre. Głównym zarzutem jest fakt, że w jadłospisie pomijane są produkty roślinne, które dostarczają cenny błonnik. Zbyt duża ilość mięsa w diecie też nie jest dobrą metodą żywieniową. Czerwone mięso i tłuszcze nasilają stany zapalne, które mogą powodować wiele chorób.

Oczyszczająca dieta sokowa

Choć obiecuje szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, może powodować poważne niedobory składników odżywczych. Diety sokowe są restrykcyjne, niskokaloryczne i często ubogie m.in. w białko. Dodatkowo w ten sposób niejako głodzimy organizm - zmniejszona liczba zjadanych kalorii powoduje, że nasz metabolizm spowalnia, aby zachować jak najwięcej energii "na zapas". W ten sposób wiele osób może nie widzieć spodziewanych efektów i nie chudnąć.

Dieta alkaliczna

Jej głównym założeniem jest wykluczenie produktów kwaśnych, które mają być szkodliwe dla zdrowia. Zamiast nich, w diecie mają pojawić się potrawy, które wyrównują nasz poziom pH. Dietetycy zauważają, że w ten sposób eliminujemy wiele potrzebnych produktów, jak np. ryby czy orzechy, w których znajdują się bardzo cenny kwasy omega-3. Ograniczanie tego składnika jest bardzo niebezpieczne i może powodować osłabienie odporności, alergie, częste infekcje, a także zaburzenia koncentracji i pamięci.

Więcej o: