Anna Lewandowska tłumaczy, dlaczego warto mieć w swojej diecie kiszonki. "Sam proces jest bardzo prosty"

Anna Lewandowska pragnie zachęcić internautów, aby włączyli kiszonki do jadłospisu. Z kilku powodów. Trenerka podkreśla również, że samodzielnie przygotowanie tego specyfiku jest wyjątkowo proste.

Anna Lewandowska po świętowaniu Wielkanocy i polecaniu przepisów na ulubione wypieki wraca do obserwatorów z cyklem porad żywieniowych. Trenerka na tapet wzięła bomby witaminowe zamykane w słoikach, czyli własnoręcznie przygotowywane kiszonki. Dlaczego tak przyrządzane owoce i warzywa są zdrowe i jakie dokładnie mają właściwości?

Zobacz wideo Anna Lewandowska trenuje boks. Zaraziła tym Klarę?

Anna Lewandowska zachęca do przygotowywania kiszonek. Wyjaśnia dlaczego

Kisić można naprawdę wiele produktów; czosnek, ogórki, paprykę, cukinię, buraki a nawet... cytrynę. Co takiego jest w tak przyrządzanych produktach? Anna spieszy z wyjaśnieniem tego fenomenu. 

Jeśli chcemy zadbać o swój organizm, musimy pamiętać również o zdrowiu naszych jelit. W tym właśnie pomogą nam kiszonki, ale także jogurty probiotyczne oraz błonnik pokarmowy. Pamiętajcie: zdrowe jelita gwarantują nam zdrowie i dobre samopoczucie, bo przecież… wszystko wywodzi się z jelit - zaczyna Lewandowska.

Owocowe smoothies są zdrowe i sycąceZdrowa dieta a Wielkanoc. Chcesz podkręcić metabolizm? Do jadłospisu dołącz domowe koktajle

Proces kiszenia jest bardzo prosty

Trenerka podkreśla, że zdarza jej się kupować kiszonki na ekologicznych targach, ale bardzo często robi je samodzielnie w domu. Samo przygotowanie w ten sposób produktów jest wyjątkowo łatwy.

Uwierzcie mi: kisić naprawdę warto! A sam proces kiszenia jest bardzo prosty: wystarczy tylko woda i sól - zachęca Anna.

Choć najczęściej kisimy ogórki, buraki czy kapustę, warto również spróbować z innymi produktami, takimi jak czosnek, ziemniaki, marchew, rzepa czy wspomniana wcześniej cukinia. Do kiszenia nadaje się też sporo owoców, a w tym np. jabłka, gruszki oraz śliwki. 

po te orzechy warto sięgaćZdrowe przekąski, czyli po co sięgać między posiłkami, aby nie dostarczać zbędnych kalorii

Właściwości kiszonek, czyli dlaczego warto spróbować tak przygotowanych owoców i warzyw

Kiszonki to nie tylko podniesienie naturalnej bariery ochronnej organizmu, lecz także:

  • cenne źródło witamin z grupy B oraz witaminy C;
  • pakiet antyoksydantów i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego;
  • dostarczenie ważnego dla zdrowia jelit kwasu mlekowego;
  • poprawa stanu włosów i paznokci;
  • lepsza praca układu trawiennego, a w szczególności jelit. 

Anna na koniec dodaje, że mimo wielu zalet, kiszonki, jak wszystko, należy zjadać z umiarem, ponieważ tak przygotowane produkty zawierają całkiem sporo soli, która podnosi ciśnienie. Najlepiej, gdy kiszonki będą dodatkiem do posiłku.

Więcej o: