Anna Lewandowska tłumaczy, dlaczego warto mieć w swojej diecie kiszonki. "Sam proces jest bardzo prosty"
Anna Lewandowska po świętowaniu Wielkanocy i polecaniu przepisów na ulubione wypieki wraca do obserwatorów z cyklem porad żywieniowych. Trenerka na tapet wzięła bomby witaminowe zamykane w słoikach, czyli własnoręcznie przygotowywane kiszonki. Dlaczego tak przyrządzane owoce i warzywa są zdrowe i jakie dokładnie mają właściwości?
Anna Lewandowska zachęca do przygotowywania kiszonek. Wyjaśnia dlaczego
Kisić można naprawdę wiele produktów; czosnek, ogórki, paprykę, cukinię, buraki a nawet... cytrynę. Co takiego jest w tak przyrządzanych produktach? Anna spieszy z wyjaśnieniem tego fenomenu.
Jeśli chcemy zadbać o swój organizm, musimy pamiętać również o zdrowiu naszych jelit. W tym właśnie pomogą nam kiszonki, ale także jogurty probiotyczne oraz błonnik pokarmowy. Pamiętajcie: zdrowe jelita gwarantują nam zdrowie i dobre samopoczucie, bo przecież… wszystko wywodzi się z jelit - zaczyna Lewandowska.
Proces kiszenia jest bardzo prosty
Trenerka podkreśla, że zdarza jej się kupować kiszonki na ekologicznych targach, ale bardzo często robi je samodzielnie w domu. Samo przygotowanie w ten sposób produktów jest wyjątkowo łatwy.
Uwierzcie mi: kisić naprawdę warto! A sam proces kiszenia jest bardzo prosty: wystarczy tylko woda i sól - zachęca Anna.
Choć najczęściej kisimy ogórki, buraki czy kapustę, warto również spróbować z innymi produktami, takimi jak czosnek, ziemniaki, marchew, rzepa czy wspomniana wcześniej cukinia. Do kiszenia nadaje się też sporo owoców, a w tym np. jabłka, gruszki oraz śliwki.
Właściwości kiszonek, czyli dlaczego warto spróbować tak przygotowanych owoców i warzyw
Kiszonki to nie tylko podniesienie naturalnej bariery ochronnej organizmu, lecz także:
- cenne źródło witamin z grupy B oraz witaminy C;
- pakiet antyoksydantów i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego;
- dostarczenie ważnego dla zdrowia jelit kwasu mlekowego;
- poprawa stanu włosów i paznokci;
- lepsza praca układu trawiennego, a w szczególności jelit.
Anna na koniec dodaje, że mimo wielu zalet, kiszonki, jak wszystko, należy zjadać z umiarem, ponieważ tak przygotowane produkty zawierają całkiem sporo soli, która podnosi ciśnienie. Najlepiej, gdy kiszonki będą dodatkiem do posiłku.
-
Catherine Zeta-Jones zdradziła szczegóły diety. W ten sposób aktorka od lat cieszy się smukłą sylwetką
-
Do ostatniej części Thora przygotowania trwały ponad pół roku. Trener Chrisa Hemwortha podał szczegóły
-
Anna Lewandowska rozprawia się z suplementacją probiotyków. Czy ich obecność w diecie wystarczy, aby mieć zdrowe jelita?
-
Poświąteczny detoks. Jak wspomóc swój organizm i przyspieszyć metabolizm?
-
Kardashianki zdrowe nawyki opanowały do perfekcji. Te zasady warto znać i wprowadzić je w życie
- Anna Lewandowska rozprawia się z suplementacją probiotyków. Czy ich obecność w diecie wystarczy, aby mieć zdrowe jelita?
- Trening wzmacniający o obniżonej intensywności. Jest bezpieczniejszy dla stawów
- Cztery łatwe sposoby na ulepszenie planku. Tak wzmocnisz efekty tego popularnego ćwiczenia
- Catherine Zeta-Jones zdradziła szczegóły diety. W ten sposób aktorka od lat cieszy się smukłą sylwetką
- Nie masz maty, ale chcesz wytrenować brzuch? Te ćwiczenia wykonasz na stojąco