Anna Lewandowska kusi wielkanocnymi przysmakami. Sałatka z burakiem to nasz faworyt

Anna Lewandowska udostępniła na swoim blogu link do przydatnego wielkanocnego przepiśnika. W menu pojawiły się zarówno dania tradycyjne, jak i wiosenne wariacje.

Anna Lewandowska nie zawiodła fanów swoich przepisów i podzieliła się ebookiem, w którym znajdziemy garść jedzeniowych inspiracji. Jeżeli chcecie urozmaicić wielkanocne stoły, koniecznie wypróbujcie poniższe przepisy.

Anna Lewandowska ocenia popularną dietęAnna Lewandowska przeszła na popularną dietę i ocenia jej efekty

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Zaglądamy do wielkanocnego przepiśnika Anny Lewandowskiej

Sałatka z burakiem, jajkami, serem halloumi i rzeżuchą

  • garść rukoli;
  • garść szpinaku;
  • kilka listków świeżej bazylii;
  • dwa kawałki sera halloumi;
  • burak;
  • dwa  jajka;
  • garść rzeżuchy;
  • garść nasion słonecznika;
  • Składniki na sos: łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryn, łyżka miodu, łyżka musztardy Dijon, łyżka balsamico.

Przygotowanie: ułóż liście w misce. Ser halloumi podgrilluj na patelni. Buraka ugotuj i pokrój w plastry. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Zmieszaj składniki na sos i polej nim sałatkę. Na koniec posyp wszystko rzeżuchą i prażonymi ziarnami słonecznika.

Anna LewandowskaAnna Lewandowska opowiedziała o nawykach żywieniowych podczas świąt wielkanocnych

Tarta z malinami

  • 250 gramów mąki owsianej;
  • jedno żółtko;
  • 150 gramó masła klarowanego;
  • szczypta sody oczyszczonej;
  • 100 gramów cukru kokosowego;
  • trzy łyżki zimnej wody;
  • pół szklanki dowolnego dżemu;
  • szklanka dowolnych owoców jagodowych;
  • cztery łyżki nasion chia;
  • trzy łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie: w misce wymieszaj mąkę, żółtko, masło klarowane, sodę oczyszczoną, cukier kokosowy oraz wodę i zagnieć ciasto. Następnie rozłóż gotową masę w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Dżem zmiksuj z owocami, nasionami chia i syropem klonowym. Mus przełóż na wystudzony spód tarty i włóż do lodówki na 20 minut. Wierzch udekoruj owocami.

Więcej o: