Chyba każdy z nas lubi sobie sięgnąć po coś smacznego w ciągu dnia. Małe przekąski mogą pomóc na szybko w dostarczeniu dodatkowej energii. Sprawa jednak nieco się komplikuje, gdy zależy nam na dbaniu o linię. Z pomocą przychodzą jednak proste wskazówki od dietetyków. Po co sięgać, aby nie zjadać pustych kalorii, ale jednocześnie zjeść coś smacznego?
Jeżeli nie jesteśmy na nie uczuleni, stanowią świetne uzupełnienie diety. Orzechy są pożywne i zawierają wiele cennych składników odżywczych (jak np. białko, błonnik i wartościowe tłuszcze). Warto wiedzieć, że codzienna porcja orzechów zmniejsza ryzyko chorób serca. W 30 gramach produktu znajdziemy średnio około 180 kalorii.
Śniadaniowa miseczka twarożku z dodatkiem siemienia lnianego oraz cynamonu nie tylko nam osłodzi poranek, lecz także dostarczy m.in. potrzebnych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz białka. Dodatek cynamonu podkręci metabolizm, a także pomoże w regulacji poziomu cukru we krwi. Wystarczy, że wymieszamy pół szklanki twarożku, dodamy pół łyżeczki cynamonu i wymieszamy całość z jedną łyżką nasion lnu. W ten sposób mamy 150 zdrowych kalorii.
Choć na początku trudno się do niej przekonać (zwłaszcza jeśli do tej pory preferowaliśmy mleczną wersję), po czasie zauważymy, że przyzwyczaimy się do jej intensywnego smaku. Gorzka czekolada to doskonałe źródło magnezu oraz flawanoli, które odpowiadają za obniżenie ciśnienia krwi. Pamiętajmy jednak, aby sięgać po te czekolady, które mają ponad 70 procent zawartości kakao.
W tych popularnych warzywach znajdziemy sporo witaminy C, potas oraz lipoken, czyli znany przeciwutleniacz, który pozytywnie wpływa na pracę serca. Ser typu mozzarella zawiera z kolei witaminę B12, wapń oraz białko. Taka szybka przekąska (60 gramów mozzarelli plus 160 gramów pomidorów) to około 200 kalorii pełnych zdrowych składników.