Sernik, z rodzynkami lub bez, jest jednym z chętniej wybieranych ciast do podania podczas świąt. Deser, jeśli mamy sprawdzony przepis, nie jest taki trudny do przygotowania. Do Wielkanocy zostały jeszcze trochę czasu. Akurat wystarczy, aby samodzielnie zrobić ulubione ciasto.
Pierwszym przepisem jest tradycyjny, rodzinny przepis szefowej kuchni, który dla Anny niezmiennie przypomina smaki dzieciństwa.
Składniki
Przygotowanie
Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Następnie ucieramy żółtka z 200 gramami cukru i cukrem waniliowym. Potem dodajemy miękkie masło, a po chwili dwie łyżki mąki. Do powstałej masy żółtkowej dodajemy zmielony biały ser i mieszamy całość mikserem. Dodajemy rodzynki i żurawinę, i mieszamy masę łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 100 gramów cukru. Jedną trzecią białek dodajemy do masy serowej i mieszamy dokładnie łyżką. Potem wlewamy resztę piany i mieszamy bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta. Powstałą masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 centymetrów, wierzch ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze godzinę i 15 minut. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku, dzięki czemu sernik opadnie jedynie nieznacznie. Gotowy deser posypujemy cukrem pudrem i migdałami.
Składniki
Przygotowanie
W misie blendera umieść ser, cukier i mascarpone. Mieszaj, aż składniki uzyskają jednolitą konsystencję. Następnie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie, potem ostudź, ale nie na tyle, aby galaretka stężała. Wymieszaj ją z masą serową. Potem osobno ubij śmietankę, wymieszaj z masą serową, aby nadać masie lekkości. Morele odcedź z syropu. Dno formy do ciasta (prostokątnej lub kwadratowej) wyłóż biszkoptami, ciasno umieszczając jedno obok drugiego. Na biszkopty wylej masę serową, wyrównaj. Jeszcze zanim masa stężeje, ułóż na niej równo połówki moreli. W podgrzanym syropie morelowym rozpuść żelatynę. Płyn ostudź, a następnie wylej na połówki moreli. Włóż na noc do lodówki. Przed podaniem Ania radzi, aby pokroić ciasto w kwadraty. W ten sposób deser do złudzenia będzie przypominał ciasto podawane z... jajkami sadzonymi.