Obok makowca jest najczęściej podawanym ciastem na Wielkanoc. Jak zrobić sernik idealny? Mamy dwa sposoby

Jeśli twoje święta nie mogą się obejść bez sernika, te dwa proste przepisy Ani Starmach świetnie uzupełnią wielkanocne menu.

Sernik, z rodzynkami lub bez, jest jednym z chętniej wybieranych ciast do podania podczas świąt. Deser, jeśli mamy sprawdzony przepis, nie jest taki trudny do przygotowania. Do Wielkanocy zostały jeszcze trochę czasu. Akurat wystarczy, aby samodzielnie zrobić ulubione ciasto.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Dwa sposoby Ani Starmach na świąteczny sernik

"Sernik mojego taty" 

Pierwszym przepisem jest tradycyjny, rodzinny przepis szefowej kuchni, który dla Anny niezmiennie przypomina smaki dzieciństwa.

Składniki

  • kilogram sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego);
  • sześć jajek;
  • dwie łyżki mąki;
  • 300 gramów drobnego cukru;
  • dwie łyżki cukru waniliowego;
  • 100 gramów miękkiego masła;
  • garść suszonej żurawiny;
  • garść rodzynek;
  • dwie łyżki migdałów w płatkach;
  • jedno rozbełtane jajko.

Przygotowanie

Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Następnie ucieramy żółtka z 200 gramami cukru i cukrem waniliowym. Potem dodajemy miękkie masło, a po chwili dwie łyżki mąki. Do powstałej masy żółtkowej dodajemy zmielony biały ser i mieszamy całość mikserem. Dodajemy rodzynki i żurawinę, i mieszamy masę łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 100 gramów cukru. Jedną trzecią białek dodajemy do masy serowej i mieszamy dokładnie łyżką. Potem wlewamy resztę piany i mieszamy bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta. Powstałą masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 centymetrów, wierzch ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze godzinę i 15 minut. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku, dzięki czemu sernik opadnie jedynie nieznacznie. Gotowy deser posypujemy cukrem pudrem i migdałami.

Sernik na zimno z biszkoptowym spodem

Składniki

  • jedno opakowanie biszkoptów;
  • 500 gramów dwukrotnie mielonego sera białego (półtłusty lub tłusty, może być z wiaderka);
  • 500 gramów mascarpone;
  • 250 mililitrów śmietanki kremówki;
  • jedna galaretka przezroczysta (smak np. winogronowy lub cytrynowy);
  • 75 gramów cukru pudru;
  • 200 mililitrów wody;
  • 20 sztuk moreli z kompotu z puszki;
  • 450 mililitrów syropu spod moreli;
  • cztery listki żelatyny (lub 4 łyżeczki).

Przygotowanie

W misie blendera umieść ser, cukier i mascarpone. Mieszaj, aż składniki uzyskają jednolitą konsystencję. Następnie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie, potem ostudź, ale nie na tyle, aby galaretka stężała. Wymieszaj ją z masą serową. Potem osobno ubij śmietankę, wymieszaj z masą serową, aby nadać masie lekkości. Morele odcedź z syropu. Dno formy do ciasta (prostokątnej lub kwadratowej) wyłóż biszkoptami, ciasno umieszczając jedno obok drugiego. Na biszkopty wylej masę serową, wyrównaj. Jeszcze zanim masa stężeje, ułóż na niej równo połówki moreli. W podgrzanym syropie morelowym rozpuść żelatynę. Płyn ostudź, a następnie wylej na połówki moreli. Włóż na noc do lodówki. Przed podaniem Ania radzi, aby pokroić ciasto w kwadraty. W ten sposób deser do złudzenia będzie przypominał ciasto podawane z... jajkami sadzonymi.

Więcej o:
Copyright © Agora SA