Zdrowa dieta a Wielkanoc. Chcesz podkręcić metabolizm? Do jadłospisu dołącz domowe koktajle

Wielkanoc, i związana z nią dłuższa chwila jedzeniowych przyjemności, niestety sprzyja przybieraniu na wadze. Dlatego ważne jest, aby świąteczne przysmaki równoważyć czymś, co podkręci metabolizm.

Szybsze trawienie może nam pomóc w utrzymaniu właściwej wagi. Domowe koktajle, które przygotujemy z owoców i warzyw świetnie sprawdzą się w roli podkręcania metabolizmu. Pamiętajmy też o poobiednich spacerach na świeżym powietrzu - w połączeniu z dietą pozytywnie wpłyną na spalanie kalorii.

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Domowe koktajle na podkręcenie metabolizmu

Śniadaniowy koktajl z mango i bananem

  • 1 średni banan pokrojony na kawałki, mrożony wcześniej przez co najmniej sześć godzin;
  • szklanka mrożonych kostek mango;
  • szklanka mleka o niskiej zawartości tłuszczu;
  • łyżka nasion konopi;
  • łyżka otrębów owsianych;
  • pół łyżeczki kurkumy.

Przygotowanie: umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do powstania gładkiej masy.

Koktajl jogurtowo-wiśniowy

  • szklanka wiśni - można użyć świeżych lub mrożonych;
  • pół szklanki zwykłego jogurtu greckiego;
  • pół banana - najlepiej mrożony;
  • pół awokado - najlepiej mrożonego;
  • szklanka niesłodzonego napoju migdałowego;
  • łyżeczka nasion chia;
  • łyżeczka nasion konopi;
  • odrobina cynamonu;
  • świeże listki mięty do podania.

Przygotowanie: zblenduj dokładnie wszystkie składniki oprócz mięty. Gotowy koktajl udekoruj świeżymi listkami.

Zielony koktajl z brzoskwiniami

  • szklanka niesłodzonej wody kokosowej;
  • 1/3 szklanki pokrojonych migdałów;
  • szklanka pokrojonych brzoskwiń, mrożonych lub świeżych;
  • szklanka liści szpinaku;
  • dojrzały banan;
  • garść kostek lodu.

Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki.

Proteinowy koktajl z dodatkiem lnu

  • pół szklanki mleka lub napoju roślinnego o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • łyżeczka niesłodzonego naturalnego masła orzechowego;
  • dwie łyżki siemienia lnianego;
  • dojrzały banan, świeży lub mrożony;
  • dwie łyżki jogurtu greckiego dwuprocentowego;
  • garść kostek lodu.

Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

Więcej o:
Copyright © Agora SA