Ania Starmach proponuje dwa przepisy na wielkanocnego makowca. Oba są pyszne i proste do przygotowania

Do Wielkanocy zostało naprawdę mało czasu. Jeżeli szukasz jeszcze przepisu na makowiec idealny, polecamy te zaproponowane przez Anię Starmach.

Anna Starmach uwielbia świąteczne wypieki - nic dziwnego! Z pewnością wiele osób z utęsknieniem czeka na wielkanocne przysmaki. Jeżeli jesteście jeszcze w trakcie zbierania przepisów na tradycyjne przysmaki, z przyjemnością polecamy makowce Ani. Do wyboru macie wypieki o różnych rodzajach ciasta.

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Przepis na makowca. Dwie wersje tradycyjnego ciasta od Ani Starmach

Tradycyjny makowiec

Składniki na zaczyn

  • jedna łyżka mąki;
  • jedna łyżka cukru;
  • dwie łyżki ciepłego mleka;
  • 50 gramów świeżych drożdży.

Składniki na ciasto

  • 500 gramów przesianej mąki;
  • 50 gramów cukru;
  • 50 gramów roztopionego masła;
  • 150 mililitrów mleka;
  • jedno żółtko;
  • jedno jajko;
  • jedna łyżka oliwy z oliwek.

Składniki na masę makową

  • 500 mililitrów mleka;
  • 250 gramów maku;
  • 40 gramów cukru drobnego trzcinowego;
  • dwie łyżki róży ucieranej;
  • dwie łyżki miodu;
  • jedna łyżka masła;
  • jedno białko;
  • garść rodzynek;
  • garść orzechów włoskich;
  • garść skórki pomarańczowej;
  • migdały.

Przygotowanie

Aby przygotować zaczyn wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem, odstaw na kwadrans. Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość. W międzyczasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę, aby zacząć wyrabiać ciasto. Następnie w dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę podgrzanego mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę, używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego). Powstała masa nie powinna być zbyt twarda - uważaj podczas dodawania mąki, może się okazać, że 500 gramów będzie zbyt dużą dawką. Gdy wyrobisz ciasto i będzie się ono odklejać od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość.

W celu zrobienia masy makowej, gotuj mak w mleku przez około pół godziny. Po tym czasie odcedź go i zmiel dwa lub trzy razy. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, potem miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową. Zamieszaj masę i podgrzewaj. Jeżeli wyszła za mało słodka, dodaj jeszcze trochę miodu. Ostudź masę i tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, połącz z ubitym białkiem.

Wałek i stolnicę polej odrobiną oliwy z oliwek, następnie rozwałkuj ciasto, posmaruj je masą makową i zawiń. Przełóż do keksówki i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Potem posmaruj wierzch makowca roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 35-40 minut. Jeżeli  ciasto zbyt się zarumieni, Ania radzi przykryć je folią aluminiową.

Biszkoptowy makowiec

Składniki na masę makową

  • 200 gramów mielonego maku;
  • 50 gramów cukru;
  • jedna łyżka miodu;
  • jedna łyżka masła;
  • dwa białka;
  • dwie łyżki rodzynek;
  • dwie łyżki orzechów włoskich;
  • dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej;
  • jedna łyżka konfitury różanej (opcjonalnie);
  • sól.

Składniki na biszkopt

  • 200 gramów drobnego cukru;
  • 120 gramów mąki;
  • cztery duże jajka;
  • dwie łyżki wody;
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia;
  • sól.

Składniki na lukier

  • półtorej łyżki soku z cytryny;
  • 200 gramów cukru pudru.

Przygotowanie

Jeśli zdecydujesz się samodzielnie przygotować masę makową, postępuj zgodnie z instrukcjami z pierwszego przepisu. Aby wykonać biszkopt, oddziel żółtka od białek, wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a żółtka utrzyj z cukrem. Potem dodaj do żółtek dwie łyżki wody, a następnie stopniowo dodawaj wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i później wymieszaj ją delikatnie z ciastem. Przelej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut. Potem wyjmij biszkopt, pomału oderwij go od papieru do pieczenia, posmaruj masą makową i zwiń w rulon. Potem owiń rulon papierem, na którym się piekł biszkopt i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Na koniec przygotuj lukier; przecedź przez sitko sok z cytryny, wymieszaj go z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita konsystencja. Odwiń makowca z papieru i polej lukrem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA