Anna Starmach uwielbia świąteczne wypieki - nic dziwnego! Z pewnością wiele osób z utęsknieniem czeka na wielkanocne przysmaki. Jeżeli jesteście jeszcze w trakcie zbierania przepisów na tradycyjne przysmaki, z przyjemnością polecamy makowce Ani. Do wyboru macie wypieki o różnych rodzajach ciasta.
Składniki na zaczyn
Składniki na ciasto
Składniki na masę makową
Przygotowanie
Aby przygotować zaczyn wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem, odstaw na kwadrans. Po tym czasie zaczyn podwoi swoją objętość. W międzyczasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę, aby zacząć wyrabiać ciasto. Następnie w dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę podgrzanego mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę, używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego). Powstała masa nie powinna być zbyt twarda - uważaj podczas dodawania mąki, może się okazać, że 500 gramów będzie zbyt dużą dawką. Gdy wyrobisz ciasto i będzie się ono odklejać od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość.
W celu zrobienia masy makowej, gotuj mak w mleku przez około pół godziny. Po tym czasie odcedź go i zmiel dwa lub trzy razy. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, potem miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową. Zamieszaj masę i podgrzewaj. Jeżeli wyszła za mało słodka, dodaj jeszcze trochę miodu. Ostudź masę i tuż przed wyłożeniem jej na ciasto, połącz z ubitym białkiem.
Wałek i stolnicę polej odrobiną oliwy z oliwek, następnie rozwałkuj ciasto, posmaruj je masą makową i zawiń. Przełóż do keksówki i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Potem posmaruj wierzch makowca roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 35-40 minut. Jeżeli ciasto zbyt się zarumieni, Ania radzi przykryć je folią aluminiową.
Składniki na masę makową
Składniki na biszkopt
Składniki na lukier
Przygotowanie
Jeśli zdecydujesz się samodzielnie przygotować masę makową, postępuj zgodnie z instrukcjami z pierwszego przepisu. Aby wykonać biszkopt, oddziel żółtka od białek, wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a żółtka utrzyj z cukrem. Potem dodaj do żółtek dwie łyżki wody, a następnie stopniowo dodawaj wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i później wymieszaj ją delikatnie z ciastem. Przelej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut. Potem wyjmij biszkopt, pomału oderwij go od papieru do pieczenia, posmaruj masą makową i zwiń w rulon. Potem owiń rulon papierem, na którym się piekł biszkopt i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Na koniec przygotuj lukier; przecedź przez sitko sok z cytryny, wymieszaj go z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita konsystencja. Odwiń makowca z papieru i polej lukrem.