Ewa Szabatin postanowiła pokazać swoim obserwatorom, że smaczna Wielkanoc jest możliwa nawet bez tradycyjnych jajek. Jeżeli niekoniecznie możesz jeść ten produkt lub chcesz spróbować czegoś innego, koniecznie wypróbuj jedną z propozycji blogerki.
Przygotowanie: wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do składników syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i mleko roślinne. Ubijaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię i spryskaj sprayem do pieczenia lub dodaj odrobinę masła klarowanego. Wylej na patelnię ciasto, formując placuszki równej wielkości. Podsmażaj do momentu, aż się zarumienią z dwóch stron. Gotowe przełóż na talerz, układając jeden placek na drugim. Na samym wierzchu połóż łyżkę jogurtu i umieść na nim morelę. Całość posyp makiem.
Składniki na spód:
Składniki na nadzienie:
Składniki na wierzch:
Przygotowanie: najpierw ugotuj na małym ogniu komosę ryżową razem z bulionem. Gdy doprowadzisz do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj dalej, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty. Gdy komosa będzie gotowa, zdejmij ją z kuchni i rozdrobnij za pomocą widelca. Zamieszaj drobno zmielone nasiona lnu z bulionem warzywnym, pozwól mieszaninie zgęstnieć (powinno to zająć około pięciu minut). Następnie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, przygotuj okrągłą formę o średnicy 23 centymetrów i wysmaruj ją niewielką ilością wybranego oleju. Do garnka z gotową komosą dodaj lnianą masę. Wtedy przenieś wszystko do formy do pieczenia. Dociśnij mokrymi palcami komosę do spodu i boków naczynia. Piecz spód przez dwadzieścia minut. W międzyczasie podsmaż cebulę, aż się zarumieni. Dodaj potem do niej czosnek i duś kolejne dwie minuty, następnie odstaw. W blenderze zmiksuj tofu, drożdże, mleko, kurkumę, śól oraz pieprz. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka, kremowa masa. Dodaj do niej cebulę z czosnkiem, szparagi, karczochy i groszek. Dokładnie zamieszaj i przelej powstałą mieszankę na upieczony spód z komosy. Gotowe ciasto posyp karczochami, groszkiem i szparagami. Piecz wszystko przez 45 minut. Podawaj na zimno lub ciepło, razem z sokiem z cytryny oraz zieloną sałatą.
Więcej inspirujących wielkanocnych przepisów Ewy Szabatin znajdziecie tutaj.