• Link został skopiowany

Ewa Szabatin proponuje kilka przepisów na wegańską Wielkanoc. Nie masz pomysłów? Te świetnie się sprawdzą

Ewa Szabatin pokazuje, że wegańska Wielkanoc również może być bogata w wiele pyszności. Jak je przygotować samodzielnie w domu? Z tymi przepisami to proste!
Ewa Szabatin poleca wegańskie przepisy na Wielkanoc
Ewa Szabatin - Instagram

Ewa Szabatin postanowiła pokazać swoim obserwatorom, że smaczna Wielkanoc jest możliwa nawet bez tradycyjnych jajek. Jeżeli niekoniecznie możesz jeść ten produkt lub chcesz spróbować czegoś innego, koniecznie wypróbuj jedną z propozycji blogerki.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Ewa Szabatin podała wegańskie przepisy wielkanocne

Śniadaniowe placki ze słodkim "jajkiem"

  • jedna szklanka mąki uniwersalnej lub bezglutenowej;
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia;
  • dwie łyżki syropu klonowego;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  •  2/3 szklanki mleka roślinnego (Szabatin poleca kokosowe);
  •  masło klarowane;
  • na polewę: dwie łyżki kokosowego jogurtu, dwie połówki moreli z puszki oraz szczypta maku.

Przygotowanie: wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do składników syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i mleko roślinne. Ubijaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię i spryskaj sprayem do pieczenia lub dodaj odrobinę masła klarowanego. Wylej na patelnię ciasto, formując placuszki równej wielkości. Podsmażaj do momentu, aż się zarumienią z dwóch stron. Gotowe przełóż na talerz, układając jeden placek na drugim. Na samym wierzchu połóż łyżkę jogurtu i umieść na nim morelę. Całość posyp makiem.

Wielkanocny quiche ze szparagami

Składniki na spód:

  •  3/4 szklanki komosy ryżowej;
  •  półtorej szklanki klarownego bulionu warzywnego;
  •  dwie łyżki mielonych nasion lnu;
  •  sześć łyżek bulionu warzywnego;

Składniki na nadzienie:

  • ulubiony olej;
  • jedna żółta cebula, drobno posiekana;
  • dwa ząbki czosnku, obrane i posiekane;
  •  390 gramów tofu;
  •  trzy łyżki drożdży
  •  dwie łyżki mleka roślinnego (dobrze sprawdzi się np. owsiane);
  •  pół łyżeczki kurkumy;
  •  pół łyżeczki soli;
  •  pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu;
  •  pięć świeżych szparagów, grubo pokrojonych;
  •  pół szklanki serc karczochów, grubo pokrojonych;
  •  1/3 szklanki groszku (świeżego lub mrożonego).

Składniki na wierzch:

  •  trzy szparagi przecięte wzdłuż na pół;
  •  1/4 szklanki posiekanych karczochów;
  •  dwie lyżki grochu (świeżego lub mrożonego).

Przygotowanie: najpierw ugotuj na małym ogniu komosę ryżową razem z bulionem. Gdy doprowadzisz do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj dalej, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty. Gdy komosa będzie gotowa, zdejmij ją z kuchni i rozdrobnij za pomocą widelca. Zamieszaj drobno zmielone nasiona lnu z bulionem warzywnym, pozwól mieszaninie zgęstnieć (powinno to zająć około pięciu minut). Następnie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, przygotuj okrągłą formę o średnicy 23 centymetrów i wysmaruj ją niewielką ilością wybranego oleju. Do garnka z gotową komosą dodaj lnianą masę. Wtedy przenieś wszystko do formy do pieczenia. Dociśnij mokrymi palcami komosę do spodu i boków naczynia. Piecz spód przez dwadzieścia minut. W międzyczasie podsmaż cebulę, aż się zarumieni. Dodaj potem do niej czosnek i duś kolejne dwie minuty, następnie odstaw. W blenderze zmiksuj tofu, drożdże, mleko, kurkumę, śól oraz pieprz. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka, kremowa masa. Dodaj do niej cebulę z czosnkiem, szparagi, karczochy i groszek. Dokładnie zamieszaj i przelej powstałą mieszankę na upieczony spód z komosy. Gotowe ciasto posyp karczochami, groszkiem i szparagami. Piecz wszystko przez 45 minut. Podawaj na zimno lub ciepło, razem z sokiem z cytryny oraz zieloną sałatą.

Więcej inspirujących wielkanocnych przepisów Ewy Szabatin znajdziecie tutaj.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: