Ewa Szabatin proponuje kilka przepisów na wegańską Wielkanoc. Nie masz pomysłów? Te świetnie się sprawdzą

Ewa Szabatin pokazuje, że wegańska Wielkanoc również może być bogata w wiele pyszności. Jak je przygotować samodzielnie w domu? Z tymi przepisami to proste!

Ewa Szabatin postanowiła pokazać swoim obserwatorom, że smaczna Wielkanoc jest możliwa nawet bez tradycyjnych jajek. Jeżeli niekoniecznie możesz jeść ten produkt lub chcesz spróbować czegoś innego, koniecznie wypróbuj jedną z propozycji blogerki.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Ewa Szabatin podała wegańskie przepisy wielkanocne

Śniadaniowe placki ze słodkim "jajkiem"

  • jedna szklanka mąki uniwersalnej lub bezglutenowej;
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia;
  • dwie łyżki syropu klonowego;
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  •  2/3 szklanki mleka roślinnego (Szabatin poleca kokosowe);
  •  masło klarowane;
  • na polewę: dwie łyżki kokosowego jogurtu, dwie połówki moreli z puszki oraz szczypta maku.

Przygotowanie: wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do składników syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i mleko roślinne. Ubijaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię i spryskaj sprayem do pieczenia lub dodaj odrobinę masła klarowanego. Wylej na patelnię ciasto, formując placuszki równej wielkości. Podsmażaj do momentu, aż się zarumienią z dwóch stron. Gotowe przełóż na talerz, układając jeden placek na drugim. Na samym wierzchu połóż łyżkę jogurtu i umieść na nim morelę. Całość posyp makiem.

Wielkanocny quiche ze szparagami

Składniki na spód:

  •  3/4 szklanki komosy ryżowej;
  •  półtorej szklanki klarownego bulionu warzywnego;
  •  dwie łyżki mielonych nasion lnu;
  •  sześć łyżek bulionu warzywnego;

Składniki na nadzienie:

  • ulubiony olej;
  • jedna żółta cebula, drobno posiekana;
  • dwa ząbki czosnku, obrane i posiekane;
  •  390 gramów tofu;
  •  trzy łyżki drożdży
  •  dwie łyżki mleka roślinnego (dobrze sprawdzi się np. owsiane);
  •  pół łyżeczki kurkumy;
  •  pół łyżeczki soli;
  •  pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu;
  •  pięć świeżych szparagów, grubo pokrojonych;
  •  pół szklanki serc karczochów, grubo pokrojonych;
  •  1/3 szklanki groszku (świeżego lub mrożonego).

Składniki na wierzch:

  •  trzy szparagi przecięte wzdłuż na pół;
  •  1/4 szklanki posiekanych karczochów;
  •  dwie lyżki grochu (świeżego lub mrożonego).

Przygotowanie: najpierw ugotuj na małym ogniu komosę ryżową razem z bulionem. Gdy doprowadzisz do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj dalej, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty. Gdy komosa będzie gotowa, zdejmij ją z kuchni i rozdrobnij za pomocą widelca. Zamieszaj drobno zmielone nasiona lnu z bulionem warzywnym, pozwól mieszaninie zgęstnieć (powinno to zająć około pięciu minut). Następnie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, przygotuj okrągłą formę o średnicy 23 centymetrów i wysmaruj ją niewielką ilością wybranego oleju. Do garnka z gotową komosą dodaj lnianą masę. Wtedy przenieś wszystko do formy do pieczenia. Dociśnij mokrymi palcami komosę do spodu i boków naczynia. Piecz spód przez dwadzieścia minut. W międzyczasie podsmaż cebulę, aż się zarumieni. Dodaj potem do niej czosnek i duś kolejne dwie minuty, następnie odstaw. W blenderze zmiksuj tofu, drożdże, mleko, kurkumę, śól oraz pieprz. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka, kremowa masa. Dodaj do niej cebulę z czosnkiem, szparagi, karczochy i groszek. Dokładnie zamieszaj i przelej powstałą mieszankę na upieczony spód z komosy. Gotowe ciasto posyp karczochami, groszkiem i szparagami. Piecz wszystko przez 45 minut. Podawaj na zimno lub ciepło, razem z sokiem z cytryny oraz zieloną sałatą.

Więcej inspirujących wielkanocnych przepisów Ewy Szabatin znajdziecie tutaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA