• Link został skopiowany

Przepis na babkę wielkanocną. Jak zrobić deser w dietetycznej, ale równie smacznej, wersji?

Jak cieszyć się smakiem babki wielkanocnej, jednocześnie nie martwiąc się o linię? Wypróbuj dietetyczne propozycje.
Przepis na babkę wielkanocną
unsplash

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tego charakterystycznego wypieku. Babka świąteczna to ciasto, które gości praktycznie na każdym stole. Niestety te kupowane mogą zawierać wiele konserwantów oraz pustych kalorii, dlatego zdecydowanie lepiej jest nauczyć się przygotowywać ją samodzielnie.

Zobacz wideo

Przepis na babkę wielkanocną. Oto sposób na domowy wypiek

Nie możesz doczekać się ulubionego deseru, ale martwisz się o zbędne kalorie? Poniższy przepis to sposób na cieszenie się ze smaku pysznego ciasta w dietetycznej wersji.

Babka wielkanocna - składniki

  • cztery łyżki mąki kukurydzianej;
  • trzy  jajka;
  • jeden mały jogurt naturalny;
  • pół szklanki brązowego cukru;
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ewentualnie: łyżka ciemnego kakao.

Babka wielkanocna - przygotowanie

Zacznij od utarcia białek z jajek na sztywno. Następnie dodaj do miski wybrany słodzik, żółtka i dokładnie zmiksuj składniki. W oddzielnej misce przesiej mąkę kukurydzianą wraz z proszkiem do pieczenia i wtedy dodaj je do jajecznej masy. Na sam koniec dodaj do ciasta jogurt i kakao, jeśli go używasz, dokładnie zamieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Przelej powstałą masę do formy na babkę i włóż ją do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Docelowa temperatura wynosi 180 stopni. Piecz babkę około 35 minut.

Dodatek dla tych, co kalorii nie liczą

Jeżeli nie obawiasz się dodatkowych kalorii, możesz gotową babkę przyozdobić domowym lukrem. Wystarczy, że przygotujesz:

  • 100 gramów cukru pudru;
  • dwie, trzy łyżki wody;
  • dwie łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie: przesiej cukier puder do miski przez sitko, aby uniknąć grudek. Następnie dodaj do niego dwie łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeżeli powstała masa jest zbyt gęsta, dodaj odpowiednią ilość wody. Ponownie zamieszaj. Im rzadszy lukier, tym łatwiej będzie go rozprowadzić po cieście.

Więcej o: