Majonez - jak wybrać najlepszy? Analiza składów najpopularniejszych majonezów

Majonez króluje na stołach wielkanocnych i jest dodawany do wielu potraw. Jaki najlepiej wybrać, aby nie dostarczyć zbyt dużo konserwantów?

Majonez idealny? Z jak najmniejszą ilością konserwantów i wszelkich "E" w składzie. Innymi niechcianymi składnikami są duże ilości skrobi modyfikowanej, aromaty, barwniki oraz substancje zagęszczające i stabilizujące. Przeanalizowaliśmy dla was pięć popularnych na rynku majonezów, aby zobaczyć, który będzie najzdrowszy. 

Zobacz wideo 4 sposoby na domowy majonez

Majonez - analiza składów

Majonez Dekoracyjny Winiary

  • olej rzepakowy;
  • żółtko jaja (sześć procent);
  • ocet;
  • musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat);
  • cukier;
  • sól;
  • przyprawy;
  • przeciwutleniacz (E 385);
  • regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Podsumowanie: popularny majonez niestety nie ma zbyt dobrego składu. Oprócz zawartości szkodliwego przeciwutleniacza (E385), w składzie widzimy gorczycę, która może powodować reakcję alergiczną.

Majonez kielecki

  • olej roślinny rafinowany;
  • musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła);
  • woda;
  • żółtka jaj kurzych (siedem procent).

Podsumowanie: jak widać, w składzie nie znajdziemy żadnych dodatków, poza naturalnymi składnikami. Tradycyjnie, na majonez powinny jednak uważać osoby, które są mocno uczulone na gorczycę.

Majonez Pudliszki

  • olej rzepakowy (78 procent);
  • żółtko jaja (6,6 procent);
  • woda;
  • ocet spirytusowy;
  • przyprawy: cukier, sól, gorczyca;
  • przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA);
  • kurkuma.

Podsumowanie: skład nie jest najgorszy, ale z pewnością byłby zdrowszy bez obecności przeciwutleniacza pod postacią soli wapiowo-disodowej.

Majonez Świdnicki

  • olej rzepakowy rafinowany;
  • masa jajowa pasteryzowana;
  • musztarda (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól, przyprawy);
  • woda;
  • cukier;
  • sól;
  • ocet;
  • regulator kwasowości – kwas cytrynowy;
  • przeciwutleniacz – kwas askorbinowy.

Podsumowanie: niestety, po raz kolejny w składzie pojawia się przeciwutleniacz, co nie czyni tego majonezu zdrowym wyborem.

Hellman’s Oryginalny majonez

  • olej rzepakowy;
  • woda;
  • ocet;
  • cukier;
  • jaja z chowu ściółkowego;
  • żółtko jaja kurzego;
  • musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty);
  • sól;
  • aromat;
  • karoteny (E 160);
  • sól wapniowo-disodowa (E 385).

Podsumowanie: dobrą cechą majonezu są jajka z chowu ściółkowego. Szkoda, że w składzie znalazła się sól wapniowo-disodowa. Barwnik E160 jest pochodzenia roślinnego, co nie czyni go szkodliwym dla organizmu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.