Majonez idealny? Z jak najmniejszą ilością konserwantów i wszelkich "E" w składzie. Innymi niechcianymi składnikami są duże ilości skrobi modyfikowanej, aromaty, barwniki oraz substancje zagęszczające i stabilizujące. Przeanalizowaliśmy dla was pięć popularnych na rynku majonezów, aby zobaczyć, który będzie najzdrowszy.
Podsumowanie: popularny majonez niestety nie ma zbyt dobrego składu. Oprócz zawartości szkodliwego przeciwutleniacza (E385), w składzie widzimy gorczycę, która może powodować reakcję alergiczną.
Podsumowanie: jak widać, w składzie nie znajdziemy żadnych dodatków, poza naturalnymi składnikami. Tradycyjnie, na majonez powinny jednak uważać osoby, które są mocno uczulone na gorczycę.
Podsumowanie: skład nie jest najgorszy, ale z pewnością byłby zdrowszy bez obecności przeciwutleniacza pod postacią soli wapiowo-disodowej.
Podsumowanie: niestety, po raz kolejny w składzie pojawia się przeciwutleniacz, co nie czyni tego majonezu zdrowym wyborem.
Podsumowanie: dobrą cechą majonezu są jajka z chowu ściółkowego. Szkoda, że w składzie znalazła się sól wapniowo-disodowa. Barwnik E160 jest pochodzenia roślinnego, co nie czyni go szkodliwym dla organizmu.