真rek i ch這dnik na Wielkanoc. Wypr鏏ujcie propozycje Anny Lewandowskiej

真rek wielkanocny przygotowany samodzielnie jest o wiele zdrowszy i mniej kaloryczny. Do kompletu 鈍i徠ecznych zup proponujemy buraczany ch這dnik. Pycha!

Na blogu Anny Lewandowskiej możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów wielkanocnych. Naszą uwagę tym razem zwróciły zupy. Żurek i chłodnik z buraków świetnie pasuje do innych świątecznych przysmaków. Wykonamy je w kilku prostych krokach. 

Ewa Szabatin poleca lekkie śniadaniaRobisz formę na lato? Ewa Szabatin ma kilka przepisów na śniadania w wersji fit

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Żurek wielkanocny i chłodnik z buraków według przepisów Anny Lewandowskiej

Przepis na żurek

  • jedna butelka zakwasu na żurek (około 800 mililitrów);
  • trzy liście laurowe;
  • pięć ziarenek ziela angielskiego;
  • cztery cebule;
  • trzy ząbki czosnku;
  • 80 gramów ziemniaków;
  • 50 mililitrów masła klarowanego;
  • 300 gramów tofu;
  • szczypta soli morskiej;
  • szczypta pieprzu czarnego;
  • szczypta majeranku;
  • szczypta lubczyku;
  • szczypta papryki wędzonej;
  • pięć-sześć jajek.

Przygotowanie: drobno posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle klarowanym. W garnku z wodą gotuj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie do zupy dodaj zakwas i gotuj wywar przez około 30 minut. Do żurku można też dodać jogurt/śmietankę. Dodaj resztę przypraw. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu lub kiełbasę. Oddzielnie ugotuj jajka i podawaj razem z gotowym żurkiem. Zupę możesz doprawić po wierzchu chrzanem.

dieta ujemnych kaloriiDieta ujemnych kalorii. Na czym dokładnie polega? Czy każdy może ją stosować?

Przepis na chłodnik z buraków

  • litr jogurtu roślinnego (Lewandowska poleca ryżowo-kokosowy);
  • 500 gramów buraków;
  • jeden ogórek;
  • jeden pęczek rzodkiewki;
  • trzy jajka;
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku;
  • dwie łyżki koperku;
  • dwie łyżki natki pietruszki;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu;
  • szczypta cukru;
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie: umyj buraki i ugotuj je w wodzie. następnie wyjmij je z garnka i pozostaw do przestygnięcia. Później do przestudzonego wywaru po burakach dodaj przyprawy, jogurt i sok z cytryny. Pokrój buraki, rzodkiew i ogórka w słupki i dodaj warzywa do zupy. Oddzielnie ugotuj jajka na twardo, przekrój na połówki i podawaj razem z chłodnikiem.

Wi璚ej o: