Na blogu Anny Lewandowskiej możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów wielkanocnych. Naszą uwagę tym razem zwróciły zupy. Żurek i chłodnik z buraków świetnie pasuje do innych świątecznych przysmaków. Wykonamy je w kilku prostych krokach.
Przygotowanie: drobno posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle klarowanym. W garnku z wodą gotuj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie do zupy dodaj zakwas i gotuj wywar przez około 30 minut. Do żurku można też dodać jogurt/śmietankę. Dodaj resztę przypraw. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę tofu lub kiełbasę. Oddzielnie ugotuj jajka i podawaj razem z gotowym żurkiem. Zupę możesz doprawić po wierzchu chrzanem.
Przygotowanie: umyj buraki i ugotuj je w wodzie. następnie wyjmij je z garnka i pozostaw do przestygnięcia. Później do przestudzonego wywaru po burakach dodaj przyprawy, jogurt i sok z cytryny. Pokrój buraki, rzodkiew i ogórka w słupki i dodaj warzywa do zupy. Oddzielnie ugotuj jajka na twardo, przekrój na połówki i podawaj razem z chłodnikiem.